- Der er behov for flere pædagoger, for der kommer flere børn i institutionerne, og samtidig har regeringen stillet i udsigt, at der skal være mere uddannet personale. Derfor er der ekstra grund til, at der bliver sat ind over for vigende tilgang til uddannelsen, siger Elisa Rimpler. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Pædagoger hyldet i valgkampen: Unge svigter uddannelsen

26. jul 2019
Trods politiske ambitioner om flere pædagoger bliver der optaget færre studerende på uddannelsen.

Det skortede ikke på anerkendelse til landets pædagoger i den nyligt overståede valgkamp. Regeringen har nu tilmed som mål at indføre minimumsnormeringer, så der er flere uddannede pædagoger til at tage sig af det stigende antal børn i landets daginstitutioner.

Men igen i år bliver der optaget færre studerende på pædagoguddannelsen. Det fremgår af nye tal fra Styrelsen for Forskning og Uddannelse. 4.869 studerende er netop optaget på pædagoguddannelsen. Antallet af studerende er faldet siden 2013, hvor 5.330 ansøgere blev optaget. 

Trods den dalende interesse er pædagogstudiet dog stadig den uddannelse, hvor optaget er størst. Men at færre drømmer om en karriere i selskab med landets yngste borgere, ærgrer Elisa Rimpler, der er formand  for pædagogernes fagforbund, BUPL.

- Der er behov for flere pædagoger, for der kommer flere børn i institutionerne, og samtidig har regeringen stillet i udsigt, at der skal være mere uddannet personale. Derfor er der  ekstra grund til, at der bliver sat ind over for vigende tilgang til uddannelsen, siger Elisa Rimpler. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her

5956 søgte pædagoguddannelsen som førsteprioritet i år. Der er tale om et fald på 17,9 procent i forhold til 2013, hvor 7255 søgte ind. 

I valgkampen blev der i debatten om øgede normeringer også sat fokus på pædagoernes pressede arbejdsdag, og at de kan opleve at stå alene med ansvaret for 30 børn en del af arbejdsdagen. 

Elisa Rimpler indtog en markant rolle i debatten, men afviser, at hun har tegnet et for kritisk billede af pædagogfaget. 

- Jeg synes, at vi taler konstruktivt og realistisk om faget, men vi bliver også nødt til at være dem, der fortæller om virkeligheden, og om hvor skoen trykker. Vi peger på løsninger, men vi kan ikke løse opgaven alene. Vi har et ansvar sammen med professionshøjskolerne, der skal sørge for attraktive uddannelsessteder, og politikere, der skal sørge for rammer og ressourcer, når man er færdig med uddannelsen,  siger Elisa Rimpler. 

Også læreruddannelsen mærker en vigende tilgang af studerende, mens der er optaget syv procent flere på sygeplejerskestudiet i forhold til sidste år. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen havde gerne set, at flere kastede sig ud i pædagogstudiet.

- Vi kan ikke trylle pædagogstuderende frem, men vi kan vise dem, at vi vil investere i faget og indføre minimumsnormeringer, og så både håber og tror jeg på, at det vil betyde, at flere unge får lyst til for eksempel at blive pædagoger, siger ministeren til dr.dk.

Ane Halsboe-Jørgensen erkender, at uddannelsen 'halter' og har som mål at øge optagelsestallet, mens hun sidder i ministerstolen.