20200316-183034-L-1920x1280we
Jeg har på intet tidspunkt været nervøs for at skulle på arbejde i den her tid. Det vigtigste er tryghed og omsorg, siger pædagog Thine Holm (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Akutpædagog trodser smittefare: Børnene må aldrig føle sig afvist

28. mar 2020, 16:30
Thine Holm kan ikke isolere sig i sit hjem, fordi hun er en af de pædagoger, der skal passe de børn, der er i nødinstitution. Smittefare bekymrer hende ikke. Det vigtigste er, at børnene er trygge.

Kommunernes Landsforening oplyste i sidste uge, at det kun er kun er to procent af børnene på dagtilbudsområdet, der har været i nødpasning i første uge af Danmarks nedlukning.

Men de to procent skal der også være hænder til. Og en af dem, der leverer de hænder, er 55-årige Thine Holm, der er pædagog i en børnehave i Lyngby-Taarbæk Kommune. 

Men hvordan skaber man en tryg hverdag for landets mindste borgere, når alle de vante rammer er skiftet ud? Og hvordan er det at være en af de udvalgte, der skal trodse smittefaren for at passe sit arbejde?

LÆS OGSÅ: Familievejleder Lola Jensen: Børnene betaler en pris, men det kan repareres

A4 Arbejdsliv har talt med Thine Holm inden hendes første arbejdsdag i nødinstitutionen og efter.

- Jeg meldte mig frivilligt til at være en af dem, der kunne tage på arbejde, fordi jeg ikke har små børn, og fordi jeg ikke var i højrisiko for at blive svækket ved sygdom, forklarer Thine Holm til A4 Arbejdsliv.

Thine Holm har været uddannet pædagog siden 2008. Hun arbejder i Børnehuset Trinbrættet, der har 100 børn fordelt i 2 huse med børnehavebørn i det ene hus og vuggestuebørn i det andet.

I nødinstitutionen er der kun ét barn, der bliver passet i anden uge af Danmarks nedlukning. Men Thine Holm regner med, at der kommer flere, i takt med at nedlukningen er blevet forlænget.

Det vigtigste for mig er, at børnene føler sig trygge og får masser af omsorg i den her mærkelige tid. Jeg vil stadig løfte børnene og kramme dem. Børnene må aldrig føle sig afvist
Thine Holm, pædagog i Trinbrættet

Personalet har delt vagterne mellem sig, så Thine Holm skal kun passe børn, eller i det her tilfælde ét barn en dag om ugen. Ellers har hun en del arbejde derhjemme med planlægning af fremtidige projekter og læreringsplaner:

- Vi har aldrig haft så meget tid til at forberede den slags, så det er dejligt, siger Thine Holm, der blandt andet er ved at planlægge et forløb for de store børn, der snart skal sendes videre i SFO for senere at starte i skole.

Et forløb, som hun måske ikke får mulig for at få gennemført, hvis nedlukningen af Danmark fortsætter.

- Børnene er meget optaget af matematik, så jeg havde planlagt, vi skulle måle hinanden og tale om former og figurer. Det tror jeg ikke, at vi når.

Tryghed er vigtigst

A4 Arbejdsliv taler med Thine Holm før hendes første arbejdsdag efter Danmarks nedlukning. Hun har gjort sig nogle overvejelser:

- Jeg har på intet tidspunkt været nervøs for at skulle på arbejde i den her tid. Det vigtigste for mig er, at børnene føler sig trygge og får masser af omsorg i den her mærkelige tid. Jeg vil stadig løfte børnene og kramme dem. Børnene må aldrig føle sig afvist.

Det satte en masse tanker i gang. Jeg har børn, der skulle til at stoppe. Dem kunne jeg rigtig godt tænkte mig at se, inden de skal i skole. Jeg savner ungerne, og jeg savner min hverdag
Thine Holm, pædagog i Trinbrættet

Børnenes tryghed er også blevet prioriteret af ledelsen. Derfor er det eksempelvis ikke kun Thine Holm, der skal passe den lille dreng på 16 måneder, men også en medhjælper, som drengen er vant til at blive passet af.

- Vi har sørget for, at vi er på den stue, som drengen normalt er på. Og så vil det være medhjælperen, som drengen kender, der primært vil tage imod barnet, og som putter ham, fordi hun ved, hvordan han helst vil have det. Så jeg vil nok i starten trække mig lidt, så drengen ikke fra første øjeblik skal forholde sig til mig også.

Tilbage på arbejde

Da Thine Holm stod op onsdag morgen for at tage hen på den arbejdsplads, som hun ikke har været på i halvanden uge, var hun glad:

- Det føltes simpelthen så dejligt at stå op og tage på arbejde. Jeg kan rigtig godt lide mit arbejde. Jeg kan også lide at holde ferie, men den seneste halvanden uge har på ingen måde føltes som ferie. I ferier kan man gøre, hvad man har lyst. Det kan jeg ikke nu.

Den lille dreng, som Thine Holm skulle passe, var ikke påvirket af, at Thine Holm ikke var den vksen, som han bliver passet af normalt.

Jeg ser hverken mine tre børn og mine børnebørn i denne tid. Det er meget mærkeligt, men vi facetimer en del. Vi har valgt at gøre det sådan, blandt andet fordi jeg skal kunne passe mit job uden at risikere at smitte
Thine Holm, pædagog i Trinbrættet

- Det gik så godt. Han nød at have hele legepladsen for sig selv og opmærksomhed fra to voksne, siger Thine Holm, der ikke lod bekymringer om smittefare fylde.

- Jeg sørgede for at spritte hænder, når jeg tørrede hans næse, men jeg var slet ikke bekymret for at tage ham op og have ham på skødet, forklarer pædagogen.

Så mens den lille dreng fik masser af opmærksomhed fra Thine Holm, må hendes egne fem børnebørn undvære hende i øjeblikket. Det er en af de konsekvenser, der er ved, at hun skal passe sit arbejde:

- Jeg ser hverken mine tre børn og mine børnebørn i denne tid. Det er meget mærkeligt, men vi facetimer en del. Vi har valgt at gøre det sådan, blandt andet fordi jeg skal kunne passe mit job uden at risikere at smitte.

Vi er her endnu

Thine Holm var dog ikke helt upåvirket af at være tilbage på sin arbejdsplads:

- Det satte en masse tanker i gang. Jeg har børnehavebørn, der snart skal stoppe. Dem kunne jeg rigtig godt tænkte mig at se, inden de skal i skole. Jeg savner ungerne, og jeg savner min hverdag.

Og måske savner ungerne også de voksne. Thine Holm og hendes kolleger bruger derfor også en del tid på at holde kontakt med de børn, de var vant til at se næsten hver dag.

- En pædagog har spillet en sang og en anden har læst op af en bog, som er blevet optaget og lagt op i en Facebook-gruppe, som forældrene har adgang til.

- Og jeg har skrevet et lille brev til børnene, hvor jeg kommer med gode ideer til, hvad de kan foretage sig derhjemme. Jeg tror, det er godt for børnene at vide, at vi er her endnu, siger hun.

Større behov

De kommende uger forventer Thine Holm, at der er vil være flere børn, der skal nødpasses.

- Der er flere forældre, der har sagt, at de har behov for pasning i næste uge. Jeg har også meldt mig til at passe børn om aftenen. Det er vi blevet bedt om at tage stilling til af kommunen.

LÆS OGSÅ: Sådan kombinerer du arbejde og børn: Forældre skal sænke ambitionsniveauet

Thine Holm fortæller også, at der eksempelvis er krisecentre, der har behov for pædagoger:

- Det gjorde jeg også meget gerne, men de har behov for nogle med erfaring i at passe større børn, så i første omgang, er jeg ikke valgt til det.