Enhedslisten:
Kommuner skal uddanne pædagog­medhjælpere

20160902-205136-3-1920x1147we
Flere kommuner i hovedstadsområdet har ikke ansat én eneste uddannet pædagog eller pædagogisk assistent, siden de første penge til at sikre minimumsnormeringer rullede ud. Det vil Enhedslisten nu have gjort op med. (Arkivfoto) Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
25. maj 2021 07.59
Enhedslisten vil have udvidet de igangværende trepartsforhandlinger om uddannelse af flere sosu-medhjælpere til også at inkludere en aftale om pædagogiske assistenter.

Forpligt kommunerne til at få uddannet pædagogmedhjælpere i daginstitutionerne til pædagogiske assistenter.

Sådan lyder opfordringen til regeringen nu fra støttepartiet Enhedslisten, skriver Politiken.

Forslaget kommer, efter samme avis har kunnet beskrive, hvordan en række kommuner i hovedstadsområdet ikke har ansat én eneste uddannet pædagog eller pædagogisk assistent, siden de første penge til at sikre minimumsnormeringer rullede ud. Ifølge kommunerne er det umuligt at finde uddannet personale, og det er her Enhedslisten forslag kommer ind i billedet.

LÆS OGSÅ: Trods lovning på flere pædagoger: Kommuner har ikke ansat én eneste

- Når vi kan se, at der i nogle kommuner udelukkende ansættes uuddannet arbejdskraft i daginstitutionerne, bør der opstilles et mål for, hvor mange af de nuværende ufaglærte pædagogmedhjælpere, der skal i gang med en uddannelse til pædagogisk assistent, siger partiets børne- og undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, til Politiken.

Konkret foreslår Jakob Sølvhøj, at man udvider de igangværende trepartsforhandlinger om uddannelse af flere sosu-medhjælpere mellem stat, kommuner og FOA til også at inkludere en aftale om pædagogiske assistenter. 

En pædagogmedhjælper med erfaring fra en institution i baggagen kan blive pædagogisk assistent ved at tage et år på teknisk skole. Det betyder for kommunerne, at de skal hyre en vikar i den periode, medhjælperen er væk. Og man kan ikke forvente, at kommunerne gør det af deres egen gode vilje, lyder det fra Jakob Sølvhøj, der foreslår et krav om et par tusinde pædagogiske assistenter om året til kommunerne.

LÆS OGSÅ: Mangel på pædagoger vækker bekymring: 'Børnene skal ikke bare opbevares'

Hos FOA tager man godt imod ideen, mens Kommunernes Landsforening først vil forholde sig til forslaget, når aftalen om minimumsnormeringer er faldet endeligt på plads.

Efter folketingsvalget i 2019 vedtog et flertal, at der senest i 2024 skal være mindst én voksen per tre børn i vuggestuerne og én voksen per seks børn i børnehaverne. Der blev afsat 7 milliarder kroner til projekter.

Radikale var ligesom Enhedslisten en del af aftalen, og partiets børne- og undervisningsordfører, Lotte Rod, har nu kaldt ministeren i samråd. Hun fortæller samtidig til Politiken, at partiet vil kæmpe for et krav om, at 80 procent af personalet i daginstitutionerne i løbet af en årrække er uddannede pædagoger, når finanslovsforhandlingerne begynder til efteråret. 

I en skriftlig kommentar til Politiken skriver Børne- og Undervisningsministeriet på vegne af ministeren, at kommunerne med aftalen om minimumsnormeringer får penge til at ansætte og uddanne flere pædagoger og pædagogiske assistenter, og 'det forventer vi selvfølgelig, at der leveres på'.

LÆS OGSÅ: Trods mangel på pædagoger: For få søger ind på uddannelsen