På 4 år har Finansministeriet ansat én medarbejder over 50 år

23. feb. 2020 21.30
Det er så sjældent, at ministerier ansætter folk over 50 år, at det ligner en skandale, mener eksperter. Skatteminister Morten Bødskov er overrasket og vil ansætte flere seniorer.

Når man ansætter nye medarbejdere, er det forbudt at fokusere på alderen. Alligevel ser det ud til at være næsten umuligt at få job i staten, når man har passeret de 50 år. Det skriver Politiken.

I Finansministeriets departement har bare én medarbejder over 50 år fået job inden for de sidste 4 år.
Det er ellers ikke, fordi man har undladt at ansætte folk – i perioden er 277 stillinger blevet besat. Men 276 af dem er altså gået til yngre ansøgere, skriver Politiken.

I Kulturministeriet er det ikke helt så ekstremt, men tendensen er den samme: 5 af i alt 88 opslåede stillinger er gået til ansøgere over 50 år. I de sidste fire år har de to ministerier ikke ansat en eneste medarbejder over 60 år, viser Politikens aktindsigt og gennemgang af de sidste fire års ansættelser i seks udvalgte ministerier.
De fleste nyansatte kommer heller ikke fra gruppen af folk lige under de 50 år. I stedet er det blandt de helt unge, at der bliver ansat flest.

Blandt de 277, som Finansministeriet har ansat i perioden, er 215 medarbejdere i alderen 19-29 år. Det svarer til, at 4 af 5 af de nyansatte er fra denne yngste aldersgruppe.

I Kulturministeriet er mere end halvdelen af de nye medarbejdere fra den yngste aldersgruppe. Medarbejdere over 50 år er også en sjældenhed, når der ansættes nye medarbejdere i Udlændinge- og Integrationsministeriet, i Sundheds- og Ældreministeriet, i Beskæftigelsesministeriet og i Skatteministeriet.

- Det er chokerende og nedslående, at det er så grelt, som statistikken viser. Det her ligner en skandale«, siger Peter Breum, en af landets førende eksperter i ansættelsesret og partner i advokatfirmaet Sirius.

Skatteminister Morten Bødskov (S) er overrasket over tallene:
- Vi har et problem her, som der skal gøres noget ved«, siger Morten Bødskov, der har ansvaret for den nye Medarbejder- og Kompetencestyrelse, der er arbejdsgiver for 180.000 ansatte i staten.