Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

4.000 ansatte får ny overenskomst

16. mar 2020, 10:55
Fuld løn under uddannelse og fagtillæg til flere er nogle af punkterne i den nye overenskomst.

Det krævede en tur forbi Forligsinstitutionen, men i weekenden blev 3F og Dansk Industri enige om en ny overenskomst for 4.000 privatansatte i landets kantiner.

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Kun forligsmanden kan udskyde overenskomst­forhandlinger

Forhandlingsleder fra 3F PSHR Bo Christensen er tilfreds, og det er et enigt forhandlingsudvalg, der bakker op om aftalen.

- Vi synes, at vi har fået det skræddersyede forlig til kantinen, som vi har efterlyst og ikke bare den stangvare, der var lagt op til, fortæller han.

Lønstigningerne i den ny overenskomst følger dem, der blev lagt i gennembrudsforliget på normallønsområdet. Her stiger timelønnen 9,55 kroner over tre år frem til 2022, mens fritvalgskontoen ligeledes stiger fra fire til syv procent.

Samtidig er der nu mulighed for at ufaglærte kantinemedarbejdere over 25 år kan blive faglærte med fuld løn undervejs. Og det kan der være god gevinst i – for i den nye overenskomst indgår også et fagtillæg til flere faglærte.

- De to ugers selvvalgt uddannelse, der allerede er i overenskomsten, er nu også med fuld løn. Tidligere var det til 85 procent af lønnen, fortæller Bo Christensen.

Forliget kom i hus samtidig med, at forhandlingerne om en ny overenskomst for medarbejdere i hotel- og restaurationsbranchen lørdag brød sammen.

Det skyldes ifølge 3F, at arbejdsgiverne ikke ville stille garanti for, at medarbejdere kan få den fulde lønstigning, der ligger i gennembrudsforliget.