20201102-210819-L-1920x1280we
Det har også betydning for Danmark, om amerikanerne vælger Trump eller Biden til præsident. Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix

Overblik:
Amerikanernes valg vedrører også danskerne

3. nov. 2020 06.40
Få overblik over Danmarks samhandel med USA og det tætte politiske samarbejde over Atlanten.

Selv om der er 6500 kilometer i lige linje fra København til Washington, har det både økonomisk og politisk stor betydning for Danmark, hvem der regerer USA - og hvordan.

Her kan du få et overblik over det tætte bånd over Atlanterhavet:

* Eksport:

I 2019 overtog USA pladsen som Danmarks største eksportmarked fra Tyskland.

I 2019 blev der fra Danmark eksporteret varer og tjenester for 157,6 milliarder kroner til USA. Det er især danske medicinalprodukter, der er i høj kurs i USA.

* Import:

I 2019 importerede Danmark for 92 milliarder kroner fra USA, hvoraf importen af tjenester udgjorde over halvdelen med 62 milliarder kroner. Her udgjorde søtransport og andre forretningstjenester hver en tredjedel.

Andre forretningstjenester dækker blandt andet over køb af patenter.

* Militær:

Både USA og Danmark er med i den vestlige forsvarsalliance Nato og har samarbejdet tæt militært i for eksempel Afghanistan og Irak.

Danmark var i 2014 blandt de ti første lande, der gik med i en amerikanskledet koalition mod Islamisk Stat.

* Efterretninger:

Politiets Efterretningstjeneste (PET) og amerikanske CIA udveksler oplysninger om blandt andet terrormistænkte. Tidligere PET-chef Jakob Scharff har beskrevet, hvordan han fra CIA fik oplysninger, der førte til optrævling af den såkaldte Glasvejsag.

* Forskning og uddannelse:

USA er et af de mest populære studielande for danske studerende. I 2011/12 var omkring 800 danskere udvekslingsstuderende i USA, og 371 læste en hel grad i USA.

Der er også mange danske forskere, der samarbejder med amerikanske kolleger.

* Turisme:

USA er et populært rejsemål for danskere. I 2015 besøgte 353.004 danskere USA. Samme år lagde amerikanske turister 1,6 milliarder kroner i Danmark.

Kilder: Dansk Industri, Danmarks Statistik, "Syv år for PET", Danish Students Abroad, VisitDenmark, Politiken.

/ritzau/