20210205-103658-L-1920x1280we
24 procent svarer, at deres arbejdsplads kræver, at de tager en test, hvis de møder fysisk op på jobbet. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Over halvdelen af danskerne:
Vi kan møde på job uden krav om coronatest

TEMA: Corona i Danmark
21. apr. 2021 06.43
Tallene er et udtryk for en udstrakt tillid mellem ledere og medarbejdere, mener professor.

Hovedparten af danskerne kan tage på arbejde, uden at de skal fremvise en negativ coronatest.

Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen for Fagbladet 3F.

Her svarer 62 procent, at deres arbejdsplads ikke kræver, at de tager en coronatest, hvis de skal møde fysisk op. 24 procent svarer, at deres arbejdsplads kræver, at de tager en test, mens 11 procent af de medvirkende i undersøgelsen slet ikke skal møde fysisk op på deres job.

Thomas Bredgaard, der er professor ved Aalborg Universitets Center for Arbejdsmarkedsforskning, er ikke overrasket over tallene.

- Myndighederne anbefaler, at danskerne ugentlig lader sig teste for coronavirus, men det er ikke et krav. En god forklaring på, at flertallet af arbejdspladserne ikke stiller krav om test, er den udstrakte tillid, der er mellem ledere og medarbejdere på det danske arbejdsmarked. Der er en forventning om, at folk agerer fornuftigt, siger Thomas Bredgaard.

- Det gælder også i forhold til håndteringen af corona-krisen i Danmark, hvor der generelt har været en udbredt tillid mellem myndigheder og borgere. Myndighedernes anbefalinger har vist sig ofte at virke, hvilket er en af forklaringerne på, at vi herhjemme er kommet godt igennem krisen og epidemien sammenlignet med mange andre lande, siger han.

I undersøgelsen er de danskere, der er i arbejde, men hvor arbejdspladsen ikke kræver en coronatest ved fremmøde, også blevet spurgt, om deres arbejdsplads opfordrer dem til at at blive testet, hvis de skal møde op fysisk.

Det svarer 44 procent ja til, mens 50 procent svarer, at deres arbejdsplads ikke opfordrer dem til at blive testet. Resten svarer “ved ikke”.

Undersøgelsen viser også, at danskerne har en vis frihed til selv at bestemme, om de vil lade sig teste i eller uden for arbejdstiden.

Blandt de danskere, der er i arbejde, og hvor arbejdspladsen kræver en test ved fremmøde, svarer 36 procent, at de selv bestemmer, om de vil lade sig teste i eller uden for deres arbejdstid.

27 procent svarer, at de skal lade sig teste i arbejdstiden – og lige så mange så mange nej til spørgsmålet, mens resten svarer “ved ikke”.

- Når over en tredjedel svarer, at det er op til dem selv, om de bliver testet i eller uden for arbejdstiden, er det også udtryk for tillid mellem arbejdsgiverne og de ansatte, siger professor Thomas Bredgaard, Aalborg Universitets Center for Arbejdsmarkedsforskning.

Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F, finder det bemærkelsesværdigt, at der ikke er flere arbejdspladser, der stiller krav om coronatest, før de ansatte møder ind.

- Danmark er ved at åbne igen, og løbende coronatests vil være med til at holde smitten nede og sikre, at vores medlemmer ikke bliver smittet på arbejdspladsen, siger hun.

Ulla Sørensen fremhæver, at mange af 3F’s medlemmer har været på arbejde under hele corona-krisen og ikke har haft mulighed for at arbejde hjemme, som mange andre.

- Det er særlig vigtigt, at vi passer på dem, der holder hjulene i gang i Danmark, mens andre er hjemsendt. Virksomhederne vil udvise et godt samfundssind ved at støtte op om en corona-test, før et fysisk fremmøde på arbejdspladsen, siger hun.