- Det er ikke kun erhvervslivet, der har svært ved at betale sine regninger, siger Eva Obdrup, forretningsfører i 3F. Foto: 3F

Tusindvis af corona-fyringer: "Det er ukendt land for os alle"

31. mar, 17:09
Siden 12. marts er ledigheden i 3F vokset med godt 8.000 personer. Den hårdest ramte afdeling er 3F Kastrup.

Siden Corona-krisen satte store dele af arbejdsmarkedet i stå og danskerne holder sig hjemme, er ledigheden i 3F vokset med 8.064 personer. Dermed er 3F en af de fagforeninger, hvor medlemmerne er hårdest ramt.

Det skriver Fagbladet 3F.

I alt er ledigheden i Danmark steget med 37.000. Dermed udgør 3F-medlemmerne en femtedel af stigningen.

Samtidig tyder a-kassens tal på, at stigningen i 3F’ernes ledighed er lidt aftagende.

- Det er muligvis udtryk for, at ledigheden er begyndt at fordele sig på flere faggrupper. Mange af de første som blev afskediget, var formentlig personer med kort opsigelsesvarsel eller løst ansatte, siger forretningsfører i a-kassen, Eva Obdrup, som dog pointerer, at man skal være forsigtig med at tolke for skråsikkert på tallene:

- Det er ukendt land for os alle sammen, siger hun.

Eva Obdrup slår dog fast, at selv om regeringen og Folketinget allerede har lempet reglerne for dem, der er ramt af krisefyringer, så er der brug for yderligere hjælp.

- Det er derfor, vi har sagt, at man bør give et særligt tillæg til dagpengene under krisen. Det kunne også være noget andet. Men der er familier rundt omkring, hvor både far og mor er kommet på dagpenge. Det er ikke kun erhvervslivet, der har svært ved at betale sine regninger, siger hun.

Siden krisen satte ind er ledigheden i 3F vokset fra 18.074 til 26.138 personer.

Den hårdest ramte afdeling er 3F Kastrup, som har mange medlemmer, der arbejder i lufthavnen. Afdelingens ledighed er mere end fordoblet siden 12. marts. Forklaringen er særligt, at en af virksomhederne i lufthavnen, handlingselskabet Menzies Aviation, ret hurtigt varslede massefyring.

- De har afskediget siden torsdag i sidste uge, og ved en stor indsats fra a-kassen er de alle kommet ind i systemet. Men det betyder så en stigning. Desuden er der lidt andre virksomheder, der også har afskediget, men det er lufthavnen, der tæller mest i tallene, siger formand i 3F Kastrup, Henrik Bay-Clausen.

I øvrigt er de fleste ansatte i lufthavnen sendt hjem med løn, da næsten alle andre selskaber har gjort brug af trepartsaftalen om hjemsendelse med lønkompensation til arbejdsgiverne. Yderligere en runde opsigelser er på vej, men det er med varsel.