Ordførere indkaldes til møde om britisk variant og vacciner

20210103170207269_1000
Covid-vaccination af beboere og ansatte på en række plejehjem i Svendborg Kommune søndag. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
3. jan. 2021 17.15
Sundhedsministeren ventes mandag at give ordførere en status på den britiske variant og udrulning af vacciner.

Folketingets sundhedsordførere er mandag igen indkaldt til et møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Emnerne vil ifølge Ritzaus oplysninger være, hvordan det går med vaccinationen af borgerne og den britiske variant B117 af coronavirus. De ventes også at diskutere, hvordan det går med smitteopsporing.

Mødet indledes om formiddagen og vil foregå som en videokonference.

Ifølge flere ordførere er der ikke forventninger om yderligere restriktioner eller et eventuelt pressemøde efter. Det vil i givet fald være op til regeringen.

Der ventes blandt andet at blive givet en status for, hvordan det går med at vaccinere borgerne i Danmark.

Frem til søndag morgen var 40.541 personer registreret som vaccineret med den første af de krævede to doser. Det svarer til 0,69 procent af befolkningen ifølge Statens Serum Institut (SSI).

De fleste af dem, der har påbegyndt vaccinationen, er mellem 50 og 59 år.

Udbredelsen af en særlig smitsom variant af coronavirus fra Storbritannien - kendt som B117 - vækker også bekymring og har ført til diskussion om, hvorvidt smitteopsporingen er god nok.

Flere partier vil have smitteopsporingen styrket og intensiveret. Enhedslisten har nævnt muligheden for at udvide kategoriseringen af, hvornår en borger er nær kontakt til en smittet.

Det tager et par uger, fra en person er påvist smittet, til myndighederne er klar over, om det er med den britiske variant. Og ikke alle, der testes for corona, bliver testet for den britiske variant.

Sundhedsministeren er blevet bedt om at se på, at briterne venter op mod 12 uger med at give stik nummer to med vaccinen. Det skyldes, at det britiske sundhedssystem er under hårdt pres.

Dermed kan flere blive vaccineret. Men det er uvist, om vaccinen vil være lige så god, hvis andet stik ikke kommer inden for tre uger, som producenterne Pfizer og BioNTech anbefaler.

/ritzau/