Villadsen_Hummelgaard__2_

Opråb til fagbevægelsen:
Vi må hjælpes ad i kampen mod fattigdom

31. maj 2021 06.40
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

Fattigdom er et gigantisk – men desværre alt for overset – problem i Danmark. Men det er ikke kun de mest udsatte, som fattigdommen rammer. Det er også det store flertal af lønmodtagere, som bliver presset af, at hullerne i vores sociale sikkerhedsnet ikke bliver lappet. Kære fagbevægelse: Hjælp os med at få regeringen til at indse, at fattigdomsbekæmpelse er en sag for de mange.

LÆS OGSÅ: Medie: Kommission vil afskaffe kontanthjælpsloft

Vi laver dette opråb til jer nu, fordi regeringen snart kommer med anbefalinger fra sin Ydelseskommission om, hvordan et nyt kontanthjælpssystem kan blive skruet sammen. Regeringens udmeldinger i løbet af maj har gjort os meget bekymrede for, at anbefalingerne ikke kommer til at handle om dét, vi blev enige om i forståelsespapiret: At fattigdom skal bekæmpes.

Fattigdom: En sag for fagbevægelsen

Fattigdommen i Danmark findes i den grad, og den er en trussel for det store flertal af befolkningen. Hvis ikke vi får et nyt ydelsessystem, der gør fattigdom til fortid, er det ikke kun de mest udsatte, der bliver ramt. Det er også livet som lønmodtager, der bliver hårdere, hvis ikke vi får vendt udviklingen.

Ligesom en cola hos købmanden har det med at blive billigere, hvis der åbner et supermarked på den anden side af vejen, der kan sælge colaer til halv pris, har løn og arbejdsforhold det også med at blive presset ned, hvis alternativet – understøttelsen – bliver beskåret. Omvendt kan et bedre ydelsessystem blive benyttet offensivt i arbejdet for bedre løn og arbejdsvilkår.

Derfor bør kampen mod for et godt ydelsessystem, så børn ikke vokser op i fattigdom, alle dage være en kamp for fagbevægelsen.

Løn og arbejdsvilkår bliver presset

Fattigdom skaber en frygt for at havne i præcis den situation for de mange, der har arbejde, men oplever et stadigt voksende pres i hverdagen: Et pres for at løbe stærkere på sygehusgangen. Bygge hurtigere. Tilse flere ældre. Lave maden hurtigere. Passe flere børn. Scanne flere varer. Skrive flere mails.

Hverken pengepungen eller psyken kan formentlig holde til, at man bliver den kollega, der får sparket ved næste fyringsrunde – det har de mange forringelser af både dagpengesystemet og kontanthjælpssystemet været med til at sørge for.

Det voksende arbejdspres bliver nødvendigt at sluge. For man bliver skræmt af udsigten til et liv i fattigdom, hvor der ikke er råd til ordentlige boligforhold, mad, vinterstøvler til ens børn, fritidsaktiviteter og hvad der ellers kræves for at give sig selv og sin familie et anstændigt liv.

Der skal gøres noget nu

Men vi kan vende udviklingen, hvis vi får skabt et stærkere sammenhold blandt de mest udsatte og de, der ellers har et godt fodfæste på arbejdsmarkedet – men reelt set er én udebleven lønseddel fra at havne i stort set samme situation. Så det er oplagt, at fagbevægelsen og vi kæmper sammen i denne her sag.

Kære fagbevægelse - og alle andre, der ligesom os er bekymrede på vores egne og hinandens vegne: Lad os hjælpes ad med at trænge igennem i pressen, i gadebilledet og i de sociale medier, så Danmark bliver bevidst om, at fattigdomsbekæmpelse er en sag for det store flertal. At børnefattigdom desværre så langt fra hører fortiden til. At der slet ikke bliver arbejdet hurtigt nok på aftalen i forståelsespapiret om at genindføre den fattigdomsgrænse, som den gamle regering afskaffede uden at blinke. Og at der ingen tid er at spilde for – som minimum – at få lappet de mange huller i det sociale sikkerhedsnet, som skiftende regeringer har klippet i det over de seneste årtier.

Vi må hjælpe hinanden med at minde regeringen om – som der blev gjort under forhandlingerne om tidlig pension, der jo som bekendt endte med en aftale – at vi skal have taget kampen op mod fattigdom. Så vi kan få et velfærdssamfund, vi kan være bekendt. Til gavn for vores samfunds mest udsatte og for det store lønmodtagerflertal. Sammen er vi stærkest.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].