Mona_Striib_Tobias_Stidsen_Fagbladet_FOA
- Vi går ikke ud af forhandlingslokalet uden de samme generelle lønstigninger på regionernes område, som vi fik forhandlet på kommunernes område, lyder det fra Mona Striib før weekendens forhandlinger om OK21 for 142.000 regionalt ansatte Foto: Tobias Stidsen, Fagbladet FOA

OK21:
Regionalt ansattes løn skal afgøres i weekenden

19. feb. 2021 11.25
Fredag mødes forhandlerne på det regionale område til de afsluttende forhandlinger. FOAs formand, Mona Striib, forlader ikke forhandlingslokalet, før der er sikret samme generelle lønstigninger som i kommunerne, siger hun.

Løn, vilkår og arbejdsforhold for portører, serviceassistenter, ambulancepersonale, medarbejdere i psykiatrien og alle andre 142.000 regionalt ansatte skal diskuteres og forhandles, når de afsluttende overenskomstforhandlinger på det regionale område starter fredag klokken 14.

Slagets gang på lønmodtagersiden styres af formand for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet, Grete Christensen, og på arbejdsgiversiden af Anders Kühnau, som ud over at være formand i Region Midtjylland også er formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

Mona Striib, formand for FOA og Forhandlingsfællesskabet, sidder også med til weekendens forhandlinger. Hun forventer, at det bliver en svær armlægning, og siger til Fagbladet FOA:

- Vi ser ind i forhandlinger, som har en del knaster i sig. Vi har stadig en samlet ramme på 6,75 procent, som vi godt ved, vi ikke kommer til at overskride. Og så har vi faktisk et større minus på reguleringsordningen at kigge ind i. Det kommer til at give os nogle udfordringer, siger Mona Striib.

LÆS OGSÅ: OK21-slutspurt uden corona-belønning: Statens aftale presser de kommunale og regionale lønmodtagere

Samme generelle løn som i kommunerne

Den økonomiske ramme på 6,75 procent blev forhandlet hjem i de statslige forhandlinger, og den fastlægger økonomien i de kommunale og regionale forhandlinger.

Dog er der alligevel plads til forskelligheder indenfor rammen. De generelle lønstigninger, som alle ansatte får i staten, blev 4,42 procent over tre år, hvor de i kommunerne blev 5,02 procent. Derudover skal der også forhandles lønstigninger for de forskellige faggrupper.

Mona Striib er opsat på, at resultat i regionerne skal matche det kommunale.

- Vi går ikke ud af forhandlingslokalet uden de samme generelle lønstigninger på regionernes område, som vi fik forhandlet på kommunernes område, siger hun.

Aftryk fra kommuner

Mona Striib går sammen med de andre lønmodtagere efter, at de initiativer, der landede sidste weekend på det kommunale område, også bliver forhandlet hjem på det regionale område.

LÆS OGSÅ: Sygeplejerskernes enorme forventninger stiller Grete Christensen i en vanskelig position

- Vi skal simpelthen sikre os, at nogle af de aftryk, som vi heldigvis er kommet i mål med på det kommunale område, også kommer til at rykke på det regionale område. Både når det handler om fuldtid og deltid, bedre beskyttelse af frihed og psykisk arbejdsmiljø. Så vi har samme overordnede tilgang og dagsorden, som vi også har haft med KL, siger hun.

Parternes krav

I december udvekslede arbejdsgivere og lønmodtagere krav til de kommende overenskomster. Danske Regioner har udover en 'samfundsøkonomisk, ansvarlig ramme' blandt andet stillet krav til organisationerne om, at senioraftalen skal 'moderniseres med fokus på en mulighedsbaseret tilgang på området', og at pensionskarens kan fjernes.

Specifikt til FOA stiller regionerne blandt andet krav om, at tilpasse arbejdstidsreglerne for ambulancepersonale og at samle serviceområdet under én overenskomst.

LÆS OGSÅ: Løstansatte sosu'er er øm tå i overenskomst­forhandlinger: Nye tal peger den helt gale vej

Fra lønmodtagersiden stiller Forhandlingsfællesskabet blandt andet krav til Danske Regioner om som minimum at sikre reallønnen, at afsætte midler til en lavtløns- og ligelønspulje, at forpligte hinanden til at forbedre arbejdsmiljøet og at få flere fuldtidsstillinger og færre timelønsansatte.

FOAs egne krav til Danske Regioner lyder blandt andet, at markant flere skal sikres uddannelse, at elever og ambulancepersonale skal have bedre forhold, og at der skal tegnes overenskomst for ’peers’, som er ansættelser, hvor brugererfaring spiller en rolle.

Det har ikke været muligt for Fagbladet FOA at få en kommentar fra formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn Anders Kühnau.