OK21:
Minipension på vej til at blive lagt i graven

Rita_Bundgaard_Liselotte_Sabroe_Ritzau_Scanpix
Formand for HK Stat Rita Bundgaard ser weekendens aftale som et første skridt til helt at afskaffe minipensionen Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
8. feb. 2021 15.48
Afskaf minipensionen! Sådan har det lydt fra HK Stats medlemmer utallige gange op til overenskomstforhandlinger på statens område. I forliget, der blev indgået lørdag, tog parterne et stort skridt i retning af at opfylde ønsket.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Stat.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Fremover skal man som statsansat HK'er kun have 2 års sammenlagt beskæftigelse i det offentlige for at gå fra 11,19 procent til 15 procent i pensionsbidrag, skriver HK Stat.dk. Hidtil har man skullet være 4 år på den såkaldte minipension, før man kunne rykke op på den højere procent. Samtidig bortfalder nu kravet om at være fyldt 25 år for at kunne få den fulde indbetaling på 15 procent.

LÆS OGSÅ: Kühnau indtog en ufrivillig hovedrolle ved OK18: Nu er han klar igen

Udfasning af minipensionen er et af de resultater, der den 6. februar om aftenen blev aftalt mellem formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) Rita Bundgaard og skatteminister Morten Bødskov, som står i spidsen for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Som formand for HK Stat er Rita Bundgaard yderst tilfreds med aftalen.

- Jeg er meget glad for, at vi er kommet så langt i forhold til at afskaffe karensbestemmelserne i minipensionen. Det vil berøre rigtig mange af vores medlemmer både nu og fremover, siger hun.

Ikke langt fra afskaffelse

Ønsket om at komme af med minipensionen har gang på gang fyldt i medlemmernes ønskelister op til overenskomstforhandlingerne, og nu ser det endelig ud til, at ordningens dage er ved at være talte. Et mål, HK Stat-formanden klart har for øje.

LÆS OGSÅ: Løstansatte sosu'er er øm tå i overenskomst­forhandlinger: Nye tal peger den helt gale vej

Ifølge Rita Bundgaard var det også arbejdsgivernes ønske at få revideret ordningen, da den er omstændelig og ressourcekrævende at administrere.

- De sidste skridt, vi mangler at tage for at afskaffe minipensionen helt, er til at overse. I OAO-S vil vi fortsat have fokus på det, og der er ikke langt til målstregen, siger hun.

Minipensionen findes kun blandt de medlemsorganisationer, der hører under OAO-S, fx HK Stat, og ikke blandt de øvrige grupper i CFU, såsom lærere, politifolk og akademikere.