OK21:
Intense forhandlinger giver sporadiske fremskridt

OK_18_Forligsinstitutionen_i_K__benhavn__juni_2018_Mads_Claus_Rasmussen_Ritzau_Scanpix_1650_px
Anden runde forhandlinger mellem Forhandlingsfællesskabet og KL om OK21 er netop afsluttet. Billedet viser demonstranter foran Forligsinstitutionen i forbindelse med OK18. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
25. jan. 2021 11.25
Repræsentanter for de 430.000 ansatte i kommunerne har igen lagt arm med de kommunale arbejdsgivere, der ifølge HK Kommunal skal rykke sig på blandt andet løn, seniorordninger og fleksibel arbejdstid, hvis der skal nås et resultat.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Kommunal.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Forhandlingerne om de kommende års arbejdsvilkår for de kommunale HK’ere, lærere, sosu’er og alle de øvrige 48 faggrupper, der er samlet i Forhandlingsfællesskabet, går nu ind i en afgørende fase. Det skriver HK Kommunal.dk.

Efter den netop afsluttede anden forhandling med de kommunale arbejdsgivere i KL, der som følge af corona-situationen igen løb af stablen under utraditionelle, virtuelle rammer, er der forsigtig optimisme af at spore hos HK Kommunal formand, Lene Roed, der også sidder med i Forhandlingsfællesskabets forhandlingsdelegation.

LÆS OGSÅ: Ziegler har lært af slagsmålene: OK21 bliver anderledes

Arbejdsgiverne i KL skal ifølge Lene Roed ikke desto mindre vise større vilje til bevægelse, hvis der til marts skal landes et fornuftigt overenskomstresultat.

- Lønspørgsmålet fylder fortsat meget i forhandlingerne. På det punkt er der, som jeg ser det, endnu et stykke vej, før vi kan nå til enighed. I Forhandlingsfællesskabet er vi enige om, at der er og skal være plads til, at alle kommunale medarbejdere som minimum beholder deres realløn hen over de kommende år, siger Lene Roed.

Attraktiv seniorpolitik

Fleksibilitet og fritvalgsordninger var et andet omdrejningspunkt for dagens møde, ligesom der er intense drøftelser om, hvordan man sammensætter en seniorpolitik, der kan få flere modne medarbejdere til at forblive på arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ: OK21: Corona får ikke offentligt ansatte til at lempe på krav

- Jeg ser gerne, at arbejdsgiverne indvilger i, at vi sammen får etableret nogle mere målrettede og forpligtende seniorordninger, som flere ansatte kan se sig selv i og finder attraktive. Det kan for eksempel være i form af nogle skræddersyede jobfunktioner. Og så skal vi have italesat den mulighed for at gå på delpension, vi allerede har i overenskomsten, lyder det fra formanden.

Anerkendelse til alle

Alle arbejdspladser vinder i det hele taget ved, at arbejdsgiverne husker at vise medarbejderne, at de er værdsatte, mener Lene Roed.

LÆS OGSÅ: Konflikt kan ramme over 800.000 offentligt ansatte: Sådan er du sikret ved strejke eller lockout

- Det gælder for seniorerne, men så sandelig også for de medarbejdere, der endnu har en række år tilbage på arbejdsmarkedet. Vi ved, at anerkendelse af blandt andre HK’ernes indsats har stor betydning for arbejdsglæden. Min appel til arbejdsgiverne skal være, at de i ord og handling også påskønner indsatsen fra de administrative medarbejdere, der er et væsentligt fundament for velfærden, siger Lene Roed.

Tirsdag den 26. januar mødes parterne på det regionale område.