Flere hundrede håndværkere til OK20-stormøde:
'Folk forventer sig meget den her gang'

82692636_593078307936811_1900928696731041792_n
Håndværkere fra hele landet var i dag samlet til stormøde om overenskomstforhandlinger i Odense. Billedet er fra søndag morgen, hvor omkring et halvt hundrede håndværkere satte sig på bussen i Valby for at køre til Fyn. Foto: Søren Dahl
19. jan. 2020 14.25
Søndag var flere hundrede medlemmer af 3F's byggegruppe samlet til stormøde i Odense Congress Center, hvor de igangværende OK-forhandlinger var første og sidste punkt på dagsordenen. A4 Arbejdsliv var med i bussen fra Valby til Odense sammen med et halvt hundrede håndværkere, hvor balladen fra OK17 stadig spøgte.

- Nu kommer der kaffe og rundstykker rundt, og lidt senere er der quiz. 

Selvom uret viser 7.30 på en højhellig søndag morgen, fejler stemningen i bussen intet.

Den skal fragte mere end 50 murere, tømrere, stukkatører og andre håndværkere fra Valby i København til Odense Congress Center, hvor fagforbundet 3F søndag holder stormøde om overenskomstforhandlingerne i byggebranchen, der blev skudt i gang for lidt over en måned siden. 

LÆS OGSÅ: Her er danskernes dom over OK-forhandlinger: Så mange tror på konflikt

Med i bussen er den 28-årige tømrersvend Jonas Brynnum og hans kammerat Elias Olsen, der arbejder som stukkatør. De er ikke i tvivl om hvilke emner, der vægter højest på stormødet, og som byggegruppens repræsentanter i sidste ende skal bære med ind til forhandlingsbordet. 

Udover flere kroner i lønningposen, mener de to svende, at forhandlingerne skal handle om at skaffe stærkere værktøjer til at bekæmpe social dumping. 

- Det er hammervigtigt, at vi blandt andet får hævet mindstesatserne i byggeriet, for lige nu har vi en situation, hvor vores udenlandske kolleger risikerer at blive groft underbetalt, selvom de arbejder for virksomheder, der har overenskomst, siger Jonas Brynnum. 

I dag ligger mindstelønnen for en håndværker, der er omfattet af en 3F-overenskomst, på lige knap 120 kroner, og det er ifølge Jonas Brynnum alt for lidt. 

- Det er der jo ingen danske håndværkere, der arbejder til. Vi går snarere til mellem 250 og 280 kroner i timen, og hvis vi ikke får rettet op på det, står vi jo i en situation, hvor der foregår gigantisk underbetaling, uden at fagbevægelsen kan gøre noget ved det, forklarer tømreren.


Stukkatør Elias Olsen (tv.) og tømrersvend Jonas Brynnum var blandt de mange håndværkere, der søndag var mødt op i Odense.

"Vi var lidet imponerede"

Selvom humøret i bussen, hvor kaffe, smør, og rundstykker bliver sendt ned igennem stolerækkerne, er højt, er der også en mere alvorlig undertone ved dagens stormøde. 

Den seneste runde overenskomstforhandlinger - populært kaldet OK17 - var præget af massive protester fra en del af medlemmerne af byggegruppen, der var utilfredse og anbefalede et nej til det resultat, der kom ud af forhandlingerne. 

Jeg tror, at man kan presse arbejdsgiverne ekstra meget og få et endnu bedre resultat hjem, hvis man får mobiliseret folk
Jonas Brynnum, tømrersvend

Uroen drejede sig især om en særlig bestemmelse i den endelige byggerioverenskomst, der gav arbejdsgivere mulighed for at diktere 42 timers arbejdsuger under særlige omstændigheder. 

- Lad os bare sige, at vi var lidet imponerede over resultatet, siger stukkatør Elias Olsen. 

Under OK17 stemte han og tømrersvend Jonas Brynnum nej til den endelige overenskomst, og de opfordrede også kolleger til at gøre det samme. 

- For mig handlede det om, at vi ikke fik nok, hverken på lønningerne, eller når det kom til redskaber, der kan bekæmpe social dumping. Det var simpelthen for skrabet, og det lignede en krise-overenskomst, selvom arbejdsgiverne tjente styrtende med penge, siger Elias Olsen. 

Flere hundrede håndværkere var søndag samlet i Odense Congress Center for at debattere overenskomst-forhandlinger.

For Elias Olsen bundede en del af utilfredsheden også i, at der ifølge ham var meget lidt kommunikation fra 3F til deres medlemmer om, hvordan forhandlingerne gik. 

- Jeg følte slet ikke, at jeg blev hørt, og når jeg talte med mine kolleger, sad de med samme følelse, siger Elias Olsen. 

Derfor kalder han og Jonas Brynnum også dagens stormøde for et godt initativ fra 3F's side. 

LÆS OGSÅ: Ny måling: Danskerne brokker sig over lønnen

- Jeg tror, at man kan presse arbejdsgiverne ekstra meget og få et endnu bedre resultat hjem, hvis man får mobiliseret folk, og får dem til at stå bag forhandlerne, siger Jonas Brynnum. 

- Og jeg oplever, at folk forventer sig meget af de her overenskomstforhandlinger, og tror på, at der kan komme et godt resultat ud af dem, tilføjer han.