HK Privat-formand inden OK-forhandlinger:
Folk vil selv bestemme over deres arbejdsliv

T__gern
Her ses HK Privat-formand Simon Tøgern ved slutspurten af overenskomstforhandlingerne i Industriens Hus i 2014. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix
9. jan. 2020 06.03
Mere i løn, ekstra fridage, eller stærkere pensionsordning? På tærsklen til årets overenskomstforhandlinger står retten til at kunne bestemme over eget arbejdsliv gennem en forbedring af den såkaldte fritvalgskonto centralt for HK Privats formand, Simon Tøgern. Samtidig spøger balladen fra OK17 stadig i kulissen.

Mens lønmodtagernes sorte og røde faner blafrede i vinden uden for de spejlblanke facader på Industriens Hus i hjertet af København, dannede Dansk Industris hovedkvarter i går rammen om startskuddet for de forhandlinger, der i de kommende uger forventes at munde ud i nye overenskomster for knap 730.000 danskere på det private arbejdsmarked. 

Vanen tro var udmeldingerne sparsomme fra begge hold af topforhandlere, på arbejdsgiversiden repræsenteret ved Dansk Industris (DI) adm. direktør Lars Sandahl Sørensen og viceadministrerende direktør Kim Graugaard.

LÆS OGSÅ: Styrelse glemte hundredvis af sager om arbejdsskader: Borgere måtte vente på erstatning i månedsvis

På lønmodtagersiden tegner formand og næstformand for CO-industri, henholdsvis Claus Jensen, formand for Dansk Metal, og Mads Andersen, gruppeformand i 3F Industri, billedet. Herfra lød en klar forventning om, at lønmodtagerne skal nyde godt af de danske virksomheders øgede indtjening i de seneste år. 

- Virksomhederne har tjent rigtig mange penge, og det skal afspejle sig i de aftaler, vi laver, lød det fra Claus Jensen, mens DI-formand Lars Sandahl Sørensen manede til besindighed med budskaber som, at Danmark befinder sig i en 'økonomisk brydningstid'. 

- Vi er på vej ud af en højkonjunktur og ind i mere usikre tider, og konkurrenceevnen er under pres, sagde Lars Sandahl Sørensen.

Flere penge til at vælge frit

Mens ordene og de konkrete krav på nuværende tidspunkt er få fra de absolutte topforhandlere, er budskaberne anderledes klare fra Simon Tøgern, formand for HK Privat og topforhandler for knap 60.000 privatansatte kontormedarbejdere, it-folk og laboranter. 

Her er en fordobling af den såkaldte fritvalgskonto et absolut hovedkrav. Kontoen er en særlig ordning, som en del lønmodtagere har via deres overenkomst, og man bestemmer selv, om pengene på kontoen skal udbetales i forbindelse med ferie eller gå til pensionsopsparing. 

Fakta: Hvad er en fritvalgskonto?

Den såkaldte fritvalgsordning giver den enkelte lønmodtager 4 pct. ekstra af den ferieberettigede løn hvert år. Pengene kan hentes ud som ekstra løn, sættes af til pension eller finansiere nedsat tid. Der er frit valg for den enkelte.

Ordningen kom i 2007 med 0,5 pct., steg til 1 pct. i 2009 og videre til 2 pct. i 2017. Siden da er den blevet fordoblet til 4 pct. 

Ifølge Simon Tøgern er fritvalgskontoen yderst populær blandt HK Privats medlemmer af flere årsager. 

- Det handler jo grundlæggende om, at folk gerne vil bestemme over deres arbejdsliv. Vi lever forskellige liv, i forskellige faser, og som nyuddannet skal du ud og tjene nogle penge med det samme. Når du så får nogle børn, så har du brug for mere frihed, og når du så får jaget ungerne ud, opdager du måske, at du har brug for noget mere til pensionen, forklarer Simon Tøgern til A4 Arbejdsliv. 

LÆS OGSÅ: Nu står ansat fra omstridt stillads frem: Vi fik besked på at løbe fra myndig­hederne

Han anerkender, at spørgsmålet om en fordobling af fritvalgskontoen også handler om, at de ansatte med hans ord skal have sikkerhed for, at de rent faktisk får del i den stigende indtjening, som landets virksomheder har nydt godt af i de senere år. 

- Det går godt, aktionærerne får ekstra penge, og direktørne får lønforhøjelser, så vi skal også have en del af kagen. Der har jo været store frustrationer over, at de lokale lønforhandlinger ikke har kastet ret meget af sig, siger Simon Tøgern. 

Ekstra penge til en tur til Gardasøen 

Om fritvalgskontoen også bliver et centralt krav ved de overordnede overenkomstforhandlinger, ville CO-industriformand Claus Jensen ikke svare på ved gårsdagens pressemøde. Han medgav dog, at han 'påskønner' flere elementer i ordningen, der giver ansatte råderum over en ekstra lønpose hvert år. 

Jeg synes jo, at det er smukt, hvis vores kollektive aftaler kan give mulighed for mere individuelle valgmuligheder
Simon Tøgern, formand, HK Privat

- Fritvalgsordningen betyder jo, at lønmodtagerne hvert år får et beløb, der cirka svarer til en halv månedsløn. Den kan man så bruge på at forsøde sommerferien til Gardasøen eller polstre pensionen, og det tror jeg egentligt, at der er mange af vores medlemmer, der kan se det fornuftige i, lød det fra Claus Jensen. 

Formanden for HK Privat, Simon Tøgern, kalder fritvalgskontoen for et 'moderne element' i de ellers klassiske overenkomstforhandlinger. 

- Jeg synes jo, at det er smukt, hvis vores kollektive aftaler kan give mulighed for mere individuelle valgmuligheder. Vi er forskellige steder i livet, og vi har forskellige værdier, og det skal overenskomsterne også kunne rumme, siger Simon Tøgern. 

Går ikke i panik over uenighed

Den seneste runde overenskomstforhandlinger i 2017 blev i høj grad overskygget af en voldsom modstand fra en gruppe fagligt aktive, centreret omkring bevægelsen 'Nej til 42 timer', der sidenhen har skiftet navn til  'Arbejdere i bevægelse'. 

Utilfredsheden gik dengang på, at der med OK-forhandlingerne blev indført et såkaldt protokollat i overenskomsterne på byggeområdet, der gav arbejdsgiverne mulighed for i visse tilfælde at udvide arbejdstiden for de byggeriansatte til 42 timer ugentligt - mod fuld kompensation i form af afspadsering og overtidsbetaling. 

I kølvandet på flere måneders voldsomme protester endte OK17-forhandlingerne med, at flere fagforbund, herunder 3F, Fødevareforbundet og Malerforbundet, isoleret stemte nej til det resultat, som forbundene havde fået med hjem fra forhandlingsbordet, selvom det samlet set blev et ja til overenskomsten. 

Hvis DI's meget stramme styring af de øvrige arbejdsgiverforeningers forhandlinger går over gevind igen, så kan det være DI og arbejdsgiverne selv, der spærrer for, at de andre områder får lavet aftaler
Simon Tøgern, formand, HK Privat

Selv ligger Simon Tøgern dog ikke søvnløs af frygt for, at de kommende overenskomstforhandlinger drukner i uro og protester. 

- Jeg hører ikke til dem, der er voldsomt forskrækket over, at der er forskellige vurderinger af et overenskomstresultat. Det er jo også derfor, at man sender resultaterne til afstemning. Hvis man så ikke kan tåle, at der er nogle, der mener noget andet end det, vi som forhandlere mener, så skal man nok finde sig en anden beskæftigelse, siger HK Privat-formanden. 

Arbejdsgiverne risikerer at spænde ben for aftale

- Men derfor kan man jo godt appellere til, at man argumenterer ordentligt. 42 timers-kampagnen byggede jo i min optik på en misforståelse af nogle bestemmelser, som arbejdsgiverne efterfølgende ikke har benyttet sig af, siger han. 

LÆS OGSÅ: Simon ventede 15 år på erstatning efter arbejdsulykke: Så glemte styrelse hans sag

Han mener, at der er andre og langt større knaster på arbejdsgiversiden, der kan spænde ben for, at overenskomstforhandlingerne ender i en aftale og ikke i konflikt. 

- Hvis DI's meget stramme styring af de øvrige arbejdsgiverforeningers forhandlinger går over gevind igen, så kan det være DI og arbejdsgiverne selv, der spærrer for, at de andre områder får lavet de aftaler, de har brug for, siger Simon Tøgern. 

- Hvert år står vi med nogle af de små arbejdsgiverforeninger, der står med røde ører, fordi de får underkendt nogle af de resultater, de får forhandlet hjem, og det er jo helt ude i sovsen og med til at underminere legitimiteten i, at vi fører de her brancheadskilte forhandlinger. 

- Det er den virkelige udfordring, og ikke, at der er forskellige vurderinger i forskellige hjørner af fagbevægelsen. Det vil der altid være, understreger Simon Tøgern.