OK20HEJHEJHEJ
HK-Privats formand Simon Tøgern, samt administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen og Dansk Metal-formand Claus Jensen ved dagens pressemøde om ny OK-aftale. Foto: Philip Davali / Scanpix

Drama til det sidste i OK-forhandlinger: Her er topforhand­lernes reaktioner

9. feb 2020, 16:50
Med den netop indgåede overenskomst har knap 230.000 ansatte i industrien fået en aftale, der forbedrer fædres ret til barsel, og giver et gevaldigt løft af den såkaldte fritvalgskonto. Både fra arbejdsgiver- og lønmodtagerside lød der tilfredshed med den nye aftale.

- Der var da et tidspunkt tidligt i morges, hvor jeg tænkte, at nu kunne vi lige så godt gå hver til sit. 

Ordene kommer fra HK Privats formand, Simon Tøgern, der sammen med de øvrige forhandlere i forhandlingskartellet CO-industri har brugt det meste af natten på at forhandle de sidste punkter i de nye overenskomster for 230.000 ansatte på plads med Dansk Industri. 

Men selvom forhandlingerne, der på dagens pressemøde blev beskrevet som både 'hårde og til tider brutale' af DI-direktør Lars Sandahl Sørensen, altså forventeligt trak i langdrag, var der over en bred kam tilfredshed med den nye aftale, da parterne præsenterede aftalens hovedpunkter i Industriens Hus søndag eftermiddag.

LÆS OGSÅ: Lektor om OK20-aftale: God for lønmodtagere over hele livet

- Det har slået gnister på den måde, at der har været meget, meget, meget høje krav fra medarbejdersiden, og så er der også meget, meget, meget høje krav om, at vi skal sikre en stærk dansk konkurrencekraft blandt virksomhederne, og der har vi bøjet os mod hinanden for at finde de rigtige løsninger, og det er så lykkedes, sagde Lars Sandahl til TV2 News efter den officielle del af pressemødet.

Også Claus Jensen, formand for CO-industri, var positiv. 

- Jeg synes bestemt, at den her overenskomst ligger inden for rammerne af det, der er rimeligt. Og jeg er også sikker på, at når vi nu får mulighed for at folde alle protokollaterne ud for vores medlemmer, så vil der være meget stor tilfredshed med den her aftale, sagde Claus Jensen til TV2 News.

Blandt de absolutte overskrifter i den nye overenskomst er en forbedring af fædres ret til barsel, der fremover bliver sikret otte ugers øremærket ret til betalt forældreorlov - tre uger mere end i dag. 

Fritvalgskonto er et centralt punkt

Helt centralt står dog også en forbedring af den såkaldte fritvalgskonto, der giver ansatte en ekstra procentdel af deres løn, som enten kan veksles til flere fridage, mere i pension, eller flere kroner og øre på lønkontoen. 

I dag skal arbejdsgiverne betale fire pct. af de ansattes løn ind på kontoen, men med den nye aftale bliver det beløb forhøjet til syv pct. i løbet af de tre år, som aftalen løber.

Netop resultatet på fritvalgskontoen fremhæver Claus Jensen da også som meget positivt.

- Jeg har et meget klart billede af, hvad vores medlemmer er tilfredse med, og der tror jeg, at fritvalgskontoen kommer meget højt op, sagde han.

Jeg synes, at det er smukt, at det kollektive system kan sikre den enkelte nogle individuelle rettigheder, og det er fritvalgskontoen jo et glimrende eksempel på
Simon Tøgern, formand, HK Privat

For Lars Sandahl handler en forbedring af fritvalgskontoen også om, at parterne, ligesom med aftalens øremærkning af tre ugers mere barselsorlov til 'den anden forælder', ønsker at bidrage positivt til samfundsudviklingen. 

- Fritvalgskontoen giver fleksibilitet for den enkelte. Det er jo løn, men man får mulighed for at få den ud på forskellig vis, alt efter hvor man er i livet. Sammen med udvidelsen af barselsorloven, der giver mænd mulighed for mere barsel, er det jo nogle af de ting, vi gør for at skabe en positiv samfundsudvikling, sagde DI-direktøren.

HK: Fritvalgskonto kommet for at blive

Hos fagforeningen HK Privat har man fra starten af forhandlingerne haft en fordobling af fritvalgskontoen som absolut hovedkrav ved overenskomstforhandlingerne. 

LÆS OGSÅ: Konflikt kan ramme over 600.000 ansatte: Sådan er du sikret ved strejke eller lockout

Selvom det altså ikke lykkedes at få en direkte fordobling af fritvalgskontoen i hus, er HK Privat-formand Simon Tøgern 'svært tilfreds' med den nye overenskomstaftale. 

- Jeg synes, at vi med den her aftale får slået fast, at fritvalgskontoen er kommet for at blive. Jeg synes, at det er smukt, at det kollektive system kan sikre den enkelte nogle individuelle rettigheder, og det er fritvalgskontoen jo et glimrende eksempel på et redskab, der kan, siger Simon Tøgern til A4 Arbejdsliv. 

- Så kan man jo altid ønske sig nogle flere procenter, men alene det, at vi sikrer en fremdrift, og at der kommer nogle flere penge ind på kontoen, er meget positivt, tilføjer han. 

Simon Tøgern hæfter sig ved, at forbedringen af fritvalgskontoen også kommer til at betyde, at småbørnsforældre kan bruge pengene på kontoen til at holde flere fridage, hvis deres barn er syg, end tilfældet er i dag. 

Rettigheder til fyrede og arbejdsmiljørepræsentanter 

Blandt de mindre elementer i den nye overenskomstaftale er også en forbedring af uddannelsesmulighederne for fyrede medarbejdere, samt en forbedring af rettighederne for arbejdsmiljørepræsentanter.

Blandt andet får arbejdsmiljørepræsentanterne mulighed for at søge om uddannelse på lige fod med tillidsrepræsentanterne på landets arbejdspladser. 

Trods den brede tilfredshed med nattens aftale, var der dog også ønsker fra lønmodtagersiden, der ikke nåede med i den endelige aftale. 

- Vi kommer til at snakke pension igen, og mere specifikt, hvor meget der bliver puttet i de ansattes pensionsordninger. Med den lave rente, vi har i øjeblikket, kan vi jo ikke bare forlade os på, at der bliver forrentet derud af. Der skal også flere penge i pensionsordningerne, siger HK-Privats formand Simon Tøgern. 

- Men den tager vi næste gang, slår han fast.