Ny industri­overenskomst kan løse problemer med mindsteløn i byggeriet:
'Dem, der kommer til at betale, er alle skiderikkerne'

ByggeOK
Striden om lav mindstebetaling i byggeriet har stået på i flere måneder. Her billede fra starten af overenskomstforhandlingerne ved Dansk Byggeri i december. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix
10. feb. 2020 21.45
Med industriens overenskomst bliver fritvalgskontoen forbedret fra fire til syv pct. Byggeriets forhandlere ser mulighed for at bruge nogle af fritvalgs-pengene til at give lavt betalte udenlandske bygningsarbejdere et lønløft.

Et af de helt centrale punkter i den overenskomst, der i går blev indgået mellem CO-industri og Dansk Industri, var et markant løft af den såkaldte fritvalgskonto.

I dag skal arbejdsgiverne betale fire pct. af de ansattes løn ind på kontoen, men med den nye aftale bliver det beløb forhøjet til syv pct. i løbet af de tre år, som aftalen løber. De penge kan de ansatte bruge på ekstra løn, mere i pension eller flere fridage. 

LÆS OGSÅ: 3F Aalborg: Nej til forlig på industriområdet

Hos BAT-kartellet, der er samarbejdsorgan for syv fagforeninger inden for byggeri- og anlæg med blandt andre 3F, og som i øjeblikket forhandler overenskomst for 80.000 medarbejdere inden for byggeriet, ser man imidlertid også muligheder for at bruge løftet af fritvalgskontoen til at nærme sig en løsning på den helt afgørende knast i byggeriets forhandlinger: 

Glemt kodeord