20190206-163428-6-1920x977we
Aftalen blev indgået lørdag aften efter et langt forløb, hvor 3F Transport og arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv måtte have hjælp til at afslutte forhandlingerne i Forligsinstitutionen. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

OK20: Aftale for 4.000 reddere på plads

10. mar 2020, 13:21
Reddere ansat ved private firmaer som Falck A/S og Responce har fået ny overenskomst, som blandt andet afskaffer forhadt rådighedsordning.

En lønstigning på mindst 2.400 kroner om måneden, mere frihed i arbejdslivet og afskaffelse af forhadte rådighedsvagter.

Det er de vigtigste overskrifter i ny overenskomst, der er faldet på plads for landets godt 4.000 privatansatte reddere.

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Dansk par trodsede karantæne - Fløj til ferieø uden syg søn

Aftalen blev indgået lørdag aften efter et langt forløb, hvor 3F Transport og arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv måtte have hjælp til at afslutte forhandlingerne i Forligsinstitutionen.

Men nu ligger der en aftale, der tirsdag 10. marts blev præsenteret for reddernes tillidsvalgte, og som redderne kan stemme om, hvis aftalerne på det øvrige private arbejdsmarked falder på plads.

Den nye overenskomst er opdelt i tre områder: ”Reddere ansat ved Falck i Hovedstadsomådet”, ”Reddere ansat ved Falck i provinsen” og ”Reddere ansat ved Responce”.

Redderne kan se frem til samme stigning i timelønnen som resten af det såkaldte normallønsområde. Det betyder 9,55 kroner mere i timen over de næste tre år.

Derudover får redderne en stigning på den særlige opsparing, der kan udbetales som løn, sættes af til pension eller udbetales ved brug af op til 38 seniorfridage. Stigningen betyder, at redderne optjener op til syv procent i særlig opsparingen oven i lønnen.

LÆS OGSÅ: Kommune vil sende Catrine i arbejde en time om ugen - Sidder fast i ressourceforløb på syvende år

Dertil kommer stigninger på en række tillæg og kvalifikationstillæg. Det betyder samlet set, at reddere ansat ved Falck og Responce får mindst 2.400 kroner mere i løn over de næste tre år.

En anden vigtig del af den nye overenskomst er at to rådighedsvagter per kvartal, der blev indført i 2017 i forbindelse med en reform af døgnvagterne, nu afskaffes igen.

- Det har været et meget stort ønske, siger næstformand i 3F transport Flemming Overgaard, der er chefforhandler på redderoverenskomsten, til Fagbladet 3F.

Han fremhæver desuden, at redderområdet også har fået øget fokus på arbejdsmiljø og øget indflydelse til arbejdsmiljørepræsentanterne.

Samtidig sikres ansatte, der ikke er faglærte, uddannelsesplaner og realkompetencevurdering med henblik på efteruddannelse.

- Og så er jeg glad for, at redderne på assistanceområdet får forbedret deres forhold på en række områder, siger han og uddyber:

- Blandt andet i form af flere tillidsrepræsentanter, så assistanceredderne får en tillidsrepræsentant, som har specielt fokus på deres arbejdsområde, siger Flemming Overgaard, der fremhæver, at redderne ikke kommer til at yde modbetaling på nogen punkter i forbindelse med den nye overenskomst.

LÆS OGSÅ: Regeringen - Undgå tog og bus i myldretiden