c20200513124829444_1000
- Det er det værste, jeg har oplevet i mit liv, siger en rystet Silwia Andrzejewska. Foto: Privat, Fagbladet 3F/

Firma smider østarbejdere ud - må sove i park

13. maj 2020, 15:04
To østeuropæere lever på gaden og venter på løn, efter at de blev sagt op og smidt ud fra arbejdsgivers hus. Udlændinge er før blevet behandlet dårligt af rengøringsfirma Hr. Larsen.

To soveposer, to tasker med tøj og personlige ejendele samt mindre end 100 kroner i lommen.

Det er alt, hvad sultne og stressede Jozef David og Silwia Andrzejewska har på sig for tiden. Siden 11. april har den 44-årige slovakiske mand og den 39-årige polske kvinde været hjemløse. I begyndelsen sov de rundt omkring hos bekendte. Da Fagbladet 3F møder dem, har de i fire nætter overnattet i en park midt i Odense.

LÆS OGSÅ: Pensionerede Mette vil samle millioner ind til tidligere hospitalskolleger

Årsagen er, at de midt i april blev fyret efter knap en måneds ansættelse som rengøringsmedhjælpere hos virksomheden Hr. Larsens Produktionskompagni IVS i Odense, skriver Fagbladet 3F.

- Det er det værste, jeg har oplevet i mit liv, siger en rystet Silwia Andrzejewska til Fagbladet 3F.

Det er ikke første gang, at Fagbladet 3F har mødt udenlandske arbejdere, der er utilfredse med vilkårene hos Hr. Larsens Produktionskompagni IVS, der typisk gør rent hos virksomheder på Fyn.

I januar 2019 stod flere tidligere ansatte frem og fortalte om trusler samt ringe arbejds- og boligforhold. En del af virksomhedens medarbejdere bor sammen i en ejendom på Middelfartvej i Odense, der ejes af arbejdsgiveren.

I april 2019 stod yderligere to tidligere ansatte frem. De følte sig overvåget, presset og kontrolleret. Center mod Menneskehandel vurderede, at de to unge polakker var handlet til tvangsarbejde i rengøringsbranchen. Ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger har Fyns Politi dog i slutningen af april 2020 stoppet efterforskningen uden at rejse tiltale mod arbejdsgiveren. Parternes udlægning af forholdene var vidt forskellige, og politiet har vurderet, at yderligere efterforskning ikke på afgørende vis vil underbygge den ene eller anden parts forklaring.

Kritikken fra Jozef David og Silwia Andrzejewska lyder som et ekko af tidligere kritik fra andre ansatte. Parret fortæller blandt andet, at de ikke fik betaling for transporttid mellem arbejdsstederne, og at der ikke var tid til pauser.

Et andet kritikpunkt er boligforholdene på Middelfartvej.

- Vi betalte 4.000 kroner for et lille værelse, hvor der kun var plads til en madras, siger Silwia Andrzejewska.

Ifølge hendes udsagn blev hun på et tidspunkt mere kritisk og bad om, at der kom orden i papirerne. Polakken spurgte efter sin løn og sygesikringsbevis.

Parret fortæller også, at den ene af cheferne – Benjamin Larsen – råber ad de ansatte. At stemningen i huset er meget dårlig, og at politiet har været tilkaldt til adressen flere gange. Fyns Politi oplyser til Fagbladet 3F, at politikredsen ikke kan udtale sig om forholdene, fordi der er tale om personlige oplysninger.

LÆS OGSÅ: Tiltalt brød ud i gråd - Jeg har ikke myrdet din mor

Fagbladet 3F har set de to østarbejderes kvitteringer for aconto-udbetalinger samt en lommebog med en optælling af arbejdstimer. Ifølge kvitteringerne har parret hver fået 5.000 kroner aconto plus et mindre ekstra beløb.

Ifølge timeoptællingen, som 3F Odense GOPS har tjekket, har parret arbejdet 184 timer hver. Ifølge 3F’ernes ansættelseskontrakt var de garanteret 30 timers arbejde om ugen til en løn på 105 kroner i timen. Dermed mener parret, at det fortsat har løn til gode hos virksomheden, hvor de kun nåede at arbejde en lille måneds tid.

11. april fik de efter eget udsagn besked om, at de var fyret og skulle forlade huset på Middelfartvej.

Fagbladet 3F har flere gange været i kontakt med den ene af de to mænd, der driver rengøringsselskabet, Benjamin Larsen, og har forelagt de tidligere medarbejderes kritik. Arbejdsgiveren mener, at de to medarbejdere har haft færre arbejdstimer, end de angiver – og oplyser, at han vil gennemgå deres lønsag sidst i maj måned. Ellers afviser han det meste af kritikken. Benjamin Larsen ønsker ikke at udtale sig til citat til Fagbladet 3F, oplyser han.

Hos 3F Odense GOPS er formand Charlotte Vincent Petersen frustreret over en ny sag vedrørende Hr. Larsen.

- Det er jo ikke første gang, vi hører den slags historier fra tidligere ansatte i firmaet. Fortællingerne minder om hinanden. De handler om dårlige arbejdsforhold, dårlige boligforhold, frygt og utryghed. Typisk drejer det sig ikke om store beløb. Men for den enkelte udlænding er det mange penge. Og ofte er der store menneskelige omkostninger ved at føle sig utryg og truet eller ligefrem ende med at måtte overnatte på gaden, siger hun.

Hendes råd er, at man som medarbejder skal sørge for at kunne dokumentere alt og melde sig ind i fagforeningen, inden man står med problemet.

3F-afdelingen i Odense vil nu forsøge at hjælpe Jozef David og Silwia Andrzejewska med at få den løn, de har til gode hos Hr. Larsens Produktionskompagni IVS. De to 3F’ere søger nyt arbejde og vil gerne blive i Danmark.

LÆS OGSÅ: Sverige - Højeste antal coronadøde i tre uger