Coronavirussen kan komme til at koste danske arbejdspladser, vurderer økonomer. (Arkivfoto) Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Økonomer advarer: Coronavirus vil bremse dansk jobvækst

9. mar 2020, 16:59
Der vil blive skabt markant færre job i Danmark i de næste måneder på grund af Corona-virus, vurderer flere økonomer. Men der er ikke umiddelbart tegn på massefyringer forude.

Corona-virus kommer til at slå koldt vand i blodet på økonomien i den nærmeste fremtid og dæmpe jobvæksten herhjemme markant.

LÆS OGSÅ: Folkekær dansk topskuespiller i corona-karantæne

Det vurderer en række økonomer, som Fagbladet 3F har talt med.

- Corona-virus vil have en negativ effekt på beskæftigelsesudviklingen, siger Carl-Johan Lars Dalgaard, professor i økonomi på Københavns Universitet og økonomisk overvismand til Fagbladet 3F.

Han tager udgangspunkt i, at der vil ske en halvering af den globale vækst i 2020 som konsekvens af Corona-virus, som OECD forudsiger.

Også Allan Sørensen, cheføkonom hos DI, ser tegn på opbremsning i jobmarkedet.

- Under forudsætning af, at virus fortsat spreder sig i Danmark og de lande, vi handler med, så vil det have negative konsekvenser for væksten i år. Vi arbejder i øjeblikket med en model, hvor der bliver skabt 3.500 til 4.000 færre job, end vi tidligere forventede på grund af Corona-virus, siger han til Fagbladet 3F.

Samme budskab lyder fra Erik Bjørsted, cheføkonom ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-Rådet).

- Corona-virus vil give nogle måneder med kedelige beskæftigelsestal, som vi også vil kunne aflæse i vores økonomi, siger han.

LÆS OGSÅ: Eksplosion af corona-smittede i Danmark: 15 nye tilfælde i Aarhus

Dermed ser det ud til, at den verdensomspændende virus får direkte effekt på dansk økonomi.

Ifølge økonomerne står Danmark dog i en helt anden situation end sidste gang, vi blev ramt af en markant opbremsning i den økonomiske vækst.

Mens finanskrisen i 2007 kom på et tidspunkt, hvor dansk økonomi vaklede, kommer Corona-virus på et tidspunkt, hvor der er en solid base at stå på herhjemme.

- Vi har en dansk økonomi, der godt kan klare et par store stød. Vi er godt rustet til afmatning. Vores private forbrug er ikke gået amok, som under finanskrisen. Vi har ingen boligboble og virksomhederne er også langt bedre polstret, siger Erik Bjørsted.

Det kan betyde, at vi slipper for langvarige effekter, som massefyringer og økonomisk tilbagegang.

- Der vil komme en opbremsning, men jeg forventer, at det er midlertidigt. Når 2020 er ovre, vil vi stadig have set en jobfremgang i Danmark på trods af Corona-virus, siger han.

Heller ikke overvismand Carl-Johan Lars Dalgaard ser tegn på, at dansk økonomi vil kollapse af en pandemi med Corona-virus.

- Verdensøkonomien hænger ikke i en tynd tråd, og vi kommer ikke til at se et beskæftigelsesfald og mange fyringer som under finanskrisen, siger han.

LÆS OGSÅ: Hæleridom til Brittas svigersøn står ved magt