K-profil:
Nyttesløse nyttejobs – det er en ommer!

Mads_Andersen_besk__ftigelsesordf__rer_K_Foto_Jakob_Knudsen_1650_px
Mads Andersen, beskæftigelsesordfører for Det Konservative Folkeparti Foto: Jakob Knudsen
6. maj 2021 13.44
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

NY FORSKNING, foretaget i en større kommune i Danmark, viser, at nyttejobs i praksis er alt andet end nyttige. De arbejdsløse bliver sat til at feje vandpytter og andet pseudoarbejde, i stedet for at bedrive tiden med noget brugbart. Der bliver også holdt mange og lange kaffepauser med småkagespisning, og man bruger meget tid på at ”hænge ud” i skurvognen.

Det er totalt meningsløst. Det er hverken nyttigt for de arbejdsløse eller for samfundet. I Det Konservative Folkeparti vil vi bringe mennesker i nyttejobs tættere på et arbejde – for det er jo det, der er meningen med ordningen.

LÆS OGSÅ: Ny analyse: Indvandrere på kontanthjælp er kun i aktivering få timer om ugen

Et nyttejob skal være til gavn. Det er eksempelvis til gavn, når den arbejdsløse samler skrald i den danske natur eller på gaderne i vores byer. Der er der efterhånden og desværre så rigeligt at tage af. Et nyttejob er også til gavn, når det bryder barrierer ned mellem den arbejdsløse og en arbejdsplads. Ja, det er faktisk hele formålet.

Vi skylder hinanden og samfundet, at vi ikke bare parkerer arbejdsløse i ligegyldige opgaver, hvor de lærer at side stille i stedet for at arbejde
Mads Andersen, beskæftigelsesordfører (K)

DERFOR SKAL VI fokusere på, at vejen mellem den arbejdssøgende og arbejdsgiveren også kan være brolagt med virksomhedsrettede forløb, hvor den ledige har mulighed for at prøve kræfter med egentligt arbejde og møde nye kolleger. Det er den slags, som henter de ledige danskere tilbage på arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ: Professor: Coronakrisen skubber udsatte danskere ud af arbejdsmarkedet

Det er altid lidt en balancegang med nyttejobs. På den ene side skal nyttejobbene ikke overtage eksisterende arbejdspladser – det ville i sagens natur være nyttesløst. Men på den anden side skal det heller ikke være selvopfundne og omsonste opgaver, som hverken gør til eller fra for den ledige og for samfundet.

Og det lyder altså til, at der eksisterer en misforstået idé om, at et nyttejob bare er et dæknavn, og arbejdsdragten bare en udklædning, som tilsammen tillader, at man med god samvittighed kan dandere den med filterkaffe og vaniljekranse. Det er helt forkert.

Vi skylder hinanden og samfundet, at vi ikke bare parkerer arbejdsløse i ligegyldige opgaver, hvor de lærer at side stille i stedet for at arbejde. Vi skal i stedet fokusere på at få dem tilbage på arbejdspladserne. Det gør vi bedst ved at give dem meningsfulde arbejdsopgaver, som både er til gavn for samfundet og for dem selv.

Det er simpelthen vores velfærdssamfund uværdigt, at man på den måde misbruger arbejdskraft til at vende perlegrus og tømme vandpytter.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].