Nyt udspil:
Hummelgaard vil bruge 75 mio. på at hjælpe ældre langtidsledige

20210501-095448-L-1920x1280we
Peter Hummelgaard var på besøg i 3F Kastrup 1. maj. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
16. maj 2021 22.30
Regeringen er klar med et nyt udspil, der skal være med til at sikre, at de ældre ledige ikke sidder fast i ledighed.

En arbejdsgiver skal have 20 kroner mere i timen for at ansætte en ledig over 50 år i et løntilskudsjob, hvis det står til regeringen. 

A4 Arbejdsliv kan afsløre, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mandag vil præsentere udspillet, som vil koste staten et sted mellem 50 og 75 millioner kroner, for de partier, der var med til at aftale seneste hjælpepakke. Det vil sige Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet. 

LÆS OGSÅ: Hummelgaard vil hjælpe ledige seniorer: Min onkel blev fyret efter 38 år i SAS  

I aftalen om hjælpepakken fra marts 2021 var der lagt op til, at regeringen skulle indkalde beskæftigelsesordførerne fra aftalepartierne til forhandlinger om tiltag målrettet de langtidsledige. Det sker altså i den kommende uge.  

- Nu indkalder vi til forhandlinger med Folketingets partier. Det gør vi, fordi vi ønsker nogle målrettede initiativer for dem, der risikerer at havne i langtidsledighed, eller allerede sidder fast i langtidsledighed, siger ministeren til A4 Arbejdsliv. 

Der kan være nogle, der har mistet deres arbejde, som har en alder og en manglende uddannelse, som gør, at de risikerer at sidde fast i arbejdsløsheden
Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister (S)

Der er på nuværende tidspunkt cirka 5.500 flere ledige, end der var den 11. marts 2020, da krisen for alvor ramte Danmark. Til gengæld er der 15.000 flere langtidsledige. Og det er dem, som Peter Hummelgaard ønsker at give en håndsrækning.

- Vi var på et tidspunkt under krisen oppe på langt over 50.000 flere ledige. Så ledige kommer på arbejde igen. Men det, der er vores bekymring og vores opmærksomhedspunkt, er, at der kan være sket nogle forskydninger, og der kan være nogle, der har mistet deres arbejde, som har en alder og en manglende uddannelse, som gør, at de risikerer at sidde fast i arbejdsløsheden, og det er det, vi gerne vil undgå. 

Ikke permanent

I alt er der på nuværende tidspunkt 134.985 ledige ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet. Af dem er cirka 38.000 defineret som langtidsledige. Det vil sige, at de har været ledige 80 procent af tiden de seneste 12 måneder. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. 

Både offentlige og private arbejdsgivere kan ansætte ledige i løntilskud i en periode på seks måneder, hvor den ledige får løn, mens arbejdsgiverne altså får et tilskud til lønnen. 

De private arbejdsgivere modtager på nuværende tidspunkt et løntilskud på 82,90 kr. pr. time for den type ansættelse. Den offentlige arbejdsgiver modtager et løntilskud på 120,40 kr. pr. time. Det er de tilskud, som regeringen ønsker at forhøje med 20 kroner i timen, hvis arbejdsgiveren altså vælger en over 50 år til løntilskudsjobbet. 

Generelt skal man have været ledig i 6 måneder for at komme i løntilskud. Der er dog mulighed for, at det sker tidligere, hvis man er over 50 år.

Det første sættemøde inden de egentlige forhandlinger er mandag i Beskæftigelsesministeriet. Derefter starter forhandlinger på torsdag. 

Frygter I ikke, at ordningen udnyttes af arbejdsgiver til at få meget billig arbejdskraft?

LÆS OGSÅ: Dansk Erhverv om regeringens udspil: Det er tvivlsomt, om det vil gøre en forskel

-  Jo det kan du sige, hvis det blev permanent. Men det er det ikke. Det er kun for en periode  på seks måneder. Og ordningen sker på et tidspunkt, hvor vi har brug for at lave det her afgørende knæk for den her præcise gruppe. 

Regeringen foreslår, at ordningen med det forhøjede tilskud skal løbe indtil 2022.