20191207-155411-L-1920x1361we
Mark Strandgaard har med 143 mål i sæsonen været med til at sikre et dansk mesterskab og en foreløbig 1/16-finale i EHF Champions League. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Nykåret dansk mester: Det føles tomt

8. apr 2020, 08:21
Aalborg Håndbold blev i går kåret til danske mestre. Fortjent siger Mark Strandgaard, der dog gerne ville have sluttet på samme måde som i sidste sæson.

Sidste sommer kunne Mark Strandgaard fra Aalborg Håndbold fejre danmarksmesterskabet efter en sejr i tredje og afgørende finalekamp over GOG Håndbold. Det skete sammen med holdkammeraterne og 5.000 tilskuere i et udsolgt Jutlander Bank Arena.

I går spurgte en af hans holdkammerater ham, om de ikke skulle mødes på FaceTime senere og fejre det genvundne mesterskab. Aalborg Håndbold er nemlig lige blevet kåret til danske mestre, selvom holdet ikke har spillet kamp i en måned. 

- Jeg er stolt over, at vi i en hel sæson har præsteret på et rigtig, rigtig højt niveau, så jeg synes jeg, at det er helt fortjent, at vi nu kan kalde os for danske mestre, siger Mark Strandgaard, der er sendt hjem fra arbejde ligesom store dele af resten af Danmark.

- Men det føles også rigtig, rigtig tomt ikke at kunne gentage scenerne fra sidste år med intense kampe i slutspillet foran tusindvis af tilskuere i de danske haller. Men omvendt er der også større og alvorligere ting end håndbold, og det må man bare respektere.

LÆS OGSÅ: Førtidspensionisten Kristoffer frygter at miste sit skånejob: 'Jeg bliver kuk af at gå hjemme'

Danmarksmesterskabet sker efter, at Dansk Håndbold Forbund (DHF) i går besluttede, at sæsonen 2019-2020 omgående afsluttes, og da Aalborg Håndbold på nuværende tidspunkt topper Primo Tours Ligaen, kåres de dermed for femte gang som dansk mester. Efter 24 kampe har de 42 point. Det er otte mere end GOG Håndbold på andenpladsen.

Per Bertelsen, der er formand i DHF, er ærgerlig over afslutningen af sæsonen, men kalder den det eneste rigtige. 

- Det er ingen hemmelighed, at det her scenarie er det værst tænkelige, der kunne ske for dansk håndbold. Jeg er frygteligt ked af, at vi har måttet træffe den her beslutning, men det er desværre den eneste rigtige set i lyset af den situation, vi står i. Selve afgørelsen er for os i Dansk Håndbold Forbund at se den bedste af de mulige scenarier, siger Per Bertelsen i en pressemeddelelse.

Den betragtning er Mark Strandgaard enig i. Den 32-årige højre fløj fremhæver selv den fysiske fare ved at gå inaktiv derhjemme i to-tre mdr. for derefter på kort tid at skulle finde formen igen.

- Jeg ville have det svært ved at skulle spille kamp med kun to-tre ugers håndboldtræning og fysisk træning, fordi der er stor risiko for skader. For mig ville det ikke give nogen mening at skulle starte op igen, når pausen har været så lang, siger Mark Strandgaard.

14 hold der er ligaen værdige

En lukket liga er lig lukkede haller og ingen kampe at vise i tv, og det eroderer klubbernes indtjeningsgrundlag.

For Mark Strandgaard selv har hjemsendelsen ikke betydet lønnedgang, men han spiller også i en klub, der både vinder kampe og skaber overskud. “Så han klarer den nok,” som han selv siger. Men han frygter for de mindre klubber i Primo Tours Ligaen.

- Der er 14 hold, der har vist, at de er ligaen værdige ved at byde hinanden op til dans og slå hinanden på kryds og tværs. Jeg håber ikke, at den seværdige håndbold, vi leverer i øjeblikket, bliver ødelagt, fordi der er to-tre klubber, der bliver nødt til at dreje nøglen om, siger Mark Strandgaard.

Umiddelbar afklaring - og dog

Indtil videre har han også klaret usikkerheden, ved ikke at vide, om han skulle spille flere kampe i indeværende sæson, der tidligere har været mentalt hård for Mark Strandgaard. Det fortalte han om for tre uger siden, da A4 Arbejdsliv talte med ham for første gang i forbindelse med, at Primo Tours Ligaen blev suspenderet i - på det tidspunkt foreløbigt - 14 dage.

Usikkerheden er der umiddelbart kommet afklaring på med gårsdagens danmarksmesterskab. Sæsonen er dog ikke nødvendigvis slut. Aalborg Håndbold er i 1/8-finalerne i Champions League. Her skal nordjyderne møde Porto fra Portugal i starten af juni. Usikkerheden er alligevel ikke slut for Mark Strandgaard og holdkammeraterne.

Dermed fortsætter frygten for skader ved en for hurtig opstart.

- Vi kan ikke tillade os at sige, at vi er gået på sommerferie, fordi vi har kampene mod Porto hængende over hovedet. Vi kan fejre mesterskabet og nyde, at der er kommet afklaring på uvisheden ift. den hjemlige liga. Men vi må stadig tage løbeskoene på og på en eller anden måde holde os selv i gang, indtil vi får at vide, at vi skal møde op et sted, siger Mark Strandgaard.