KHADERVSHUMMEL
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil indføre ret til tidlig pension, mens Konservatives beskæftigelsesordfører Naser Khader mener, at ordningen er dyr og overflødig. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix & Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Nye tal: Over 3300 borgere har fået seniorpension

26. aug 2020, 19:42
Antallet af borgere, der får tilkendt seniorpension, er vokset markant i løbet af foråret, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet. Ordningens succes gør ret til tidlig pension overflødig, mener Konservative.

Landets kommuner har i de seneste måneder haft travlt med at tildele seniorpension til danskere, der er for nedslidte til at fortsætte på arbejdsmarkedet.

Således fremgår det af en opgørelse, som Beskæftigelsesministeret har oversendt til Folketingets Beskæftigelsesudvalg, at 3.390 borgere har fået tilkendt seniorpension i perioden fra januar til slutningen af juni måned i år.

Ifølge SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge understreger de nye tal, at seniorpension er en 'alletiders ordning' for nedslidte danskere. 

- Men tallene understreger jo også, hvor mange danskere, der har haft et råt og brutalt arbejdsliv, og som i årevis er blevet syltet og smidt rundt på forskellige midlertidige ydelser. I stedet for at få tilkendt en pension, så de kan få fred, siger Karsten Hønge. 

Beskæftigelsesordføreren kalder de nye tal for 'en skamstøtte' over tidligere tiders politik overfor nedslidte og syge danskere. 

- Der er politikere, som i årevis har forsvaret de ordninger, der skulle samle de allersvageste borgere op, og ment at de var tiltrækkelige. De her tal viser jo, at det ingenlunde er tilfældet, og jeg håber, at de politikere har en dårlig smag i munden nu, siger Karsten Hønge.

Fra januar til juni har landets kommuner behandlet i alt 3.588 sager om seniorpension.

I 94 procent af tilfældene har borgeren fået ja til seniorpension, mens 6 procent, svarende til 198 borgere, har fået afslag. 

Konservative: Gør tidlig pension overflødig 

Hos Konservative, der er et af aftalepartierne bag ordningen med seniorpension, mener beskæftigelsesordfører Naser Khader, at de nye tal med 'al tydelighed' viser, at ordningen virker efter hensigten.

- Seniorpensionen er målrettet og hjælper mennesker, der er nedslidte af hårdt arbejde. Tallene viser dermed også, at regeringens udspil til en ny overførselsindkomst til raske mennesker ikke blot er økonomisk uansvarlig. Den er også fuldstændig overflødig, skriver Naser Khader i en skriftlig kommentar til A4 Arbejdsliv. 

Naser Khader understreger, at partiet er klar til at udvide seniorpensions-ordningen, så flere kan få gavn af den. 

- Jeg synes de nye tal klart viser, at seniorpensionsordningen løser det problem, som den var sat i verden for at løse. Men vi justerer den gerne og udvider den, hvis det er et alternativ til regeringens forslag, skriver beskæftigelsesordføreren. 

Udover Konservative var også Venstre, Radikale, Dansk Folkeparti, og Liberal Alliance med i aftalen om seniorpension.

3F'ere får flest pensioner

Den nye opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet viser desuden, at en stor del af de tilkendte seniorpensioner bliver givet til borgere, der er medlem af 3F og FOA's A-kasser.

Således tegner 3F's a-kassemedlemmer sig for 25 procent af de tilkendte seniorpensioner, mens 15 procent bliver givet til lønmodtagere, der er medlem af FOA's A-kasse. 

FOA-formand Mona Striib kalder antallet af FOA-medlemmer, der får tilkendt seniorpension, for 'højt, men desværre ikke overraskende'.

- Vi kan se, at der er en relativt stor andel af vores medlemmer blandt eksempelvis sundhedsassistenter eller social- og sundhedshjælpere, der ender deres arbejdsliv på seniorpension, siger Mona Striib.

- De nye tal viser jo, at ordningen ser ud til at virke efter hensigten, og at størstedelen af de borgere, der søger om seniorpensionen, også får den. Det er positivt, tilføjer FOA-formanden. 

FOA- og 3F-medlemmerne er også nogle af de faggrupper, som den nye ret til tidligere pension særligt vil understøtte. Får jeres medlemmer 'i pose og sæk' med de her ordninger? 

- Nej, de får ikke i pose og sæk. Desværre, vil jeg sige. Vores fokus er at sikre, at antallet af folk, der går på seniorpension, falder. Vi skal lykkes med et ordentligt arbejdsmiljø, så vi kan forebygge og forhindre, at vores medlemmer bliver så nedslidte, at de har brug for seniorpension.

- Det her er ikke udtryk for, at mine medlemmer får i pose og sæk. Det er et udtryk for, at man rydder en lille smule op efter det, man har udsat de her arbejdstagere for arbejdsmiljømæssigt, siger Mona Striib. 

Kunne man ikke bare udvide seniorpensionsordningen, som Venstre og andre borgerlige partier foreslår, og så droppe retten til tidligere pension? 

- Det kan man jo vælge at gøre. Hvis man altså ikke mener, at borgere, der har knoklet 40 til 45 på arbejdsmarkedet skal have ret til en værdig tilbagetrækning, siger Mona Striib.

A4 Arbejdsliv arbejder på at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). 

Beskæftigelsesministeren gør dog i svaret til Folketingets Beskæftigelsesudvalg opmærksom på, at fem af landets kommuner endnu ikke har indberettet afgørelser om seniorpension, hvorfor antallet af afgjorte sager kan være højere. 

3F: Meget tilfredse 

Tina Christensen, næstformand i 3F, siger i et skriftligt svar til A4 Arbejdsliv, at seniorpensionsordningen 'er kommet godt fra start'.

- Det er en rigtig god mulighed for de nedslidte med begrænset arbejdsevne. Som det fremgår af svaret til Folketinget, er der indkommet mange ansøgninger og givet få afslag. Det passer rimelig godt med de tilbagemeldinger, vi i 3F har fået fra de af vores afdelinger, som har hjulpet medlemmer med at søge om seniorpension, skriver Tina Christensen. 

- Ordningen bygger på en tværpolitisk erkendelse af, at der havde udviklet sig en meget kritisabel og uværdig praksis omkring test af restarbejdsevne – de berygtede og stærkt udskældte ressourceforløb – i forbindelse med ansøgning om førtidspension, tilføjer næstformanden. 

Tina Christensen mener ikke, at seniorpensionen gør regeringens forslag om en ret til tidlig pension overflødig. 

- Da vi allerede har hørt de borgerlige politikere melde ud, at der ikke er brug for ret til tidlig pension, fordi seniorpensionen klarer ærterne, vil jeg understrege, at en fornuftig ordning med seniorpension er et nødvendigt og vigtigt supplement til ret til tidligere tilbagetrækning. Ikke en erstatning, skriver Tina Christensen. 

Hun hæfter sig ved, at kun et fåtal af borgere går direkte fra job til seniorpension. Således viste en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet tidligere i august, at kun 2,8 procent af borgerne, der får tilkendt seniorpension, kommer fra beskæftigelse.