Staten betaler:
Send medarbejdere på online-kursus og undgå fyringer

20200331-203831-1_25Mb
Det kan være en løsning at lade medarbejdere dygtiggøre sig ved hjælp af opkvalificerende online-kurser under nedlukningen af samfundet. Foto: Eddie Keogh/Reuters/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
4. apr. 2020 13.11
Staten tilbyder nu at betale hjemsendte medarbejderes løn, hvis de deltager i opkvalificerende online-kurser. Tilbuddet er et alternativ til fyringer under nedlukningen af samfundet. Initiativet kan være med til at sætte skub i væksten på den anden side af krisen, mener beskæftigelsesministeren.

Virksomheder, der står over for at skulle fyre hjemsendte medarbejdere som resultat af coronakrisen, får nu et meget fristende tilbud fra staten.

Virksomheder med overenskomst kan med en ny aftale sende medarbejdere på efteruddannelse i stedet for at fyre dem. Og staten betaler lønudgiften i den periode, hvor medarbejderne er på kursus.

Sådan foregår finansieringen

Rent praktisk foregår finansieringen sådan, at arbejdsgiveren betaler den pågældende medarbejders løn under kursusforløbet. Efterfølgende kan arbejdsgiveren så søge om kompensation i to led.

Det ene led er statens såkaldte VEU-godtgørelse, som er fastsat til 119,05 kroner pr. time. Det andet led er arbejdsmarkedets kompetencefond, som bidrager med 85 kroner pr. time. Den samlede godtgørelse bliver således 204,05 kroner pr. time.

Det er kun virksomheder med overenskomst, der kan opnå kompensationen fra kompetencefonden, og vigtigt er det her at bemærke, at virksomhederne selv er med til at bidrage til samme kompetencefond.

Det er resultatet af en række aftaler mellem Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), arbejdsmarkedets parter og landets kursusudbydere, som i hast har tilrettelagt en række nye online-kursusforløb.

Dækker flere brancher

Ordningen, der i første omgang har været målrettet den nødlidende service-, turisme-, hotel- og restaurationsbranche, er nu udvidet til også at omfatte en lang række andre brancher. Det gælder blandt andet byggebranchen, offshorebranchen og transportbranchen, for hvem der nu dukker flere og flere online-kursusforløb op.

Dermed får en lang række virksomheder mulighed for også at gøre brug af tilbuddet, der skal hjælpe med at sætte en prop i den stigende arbejdsløshed.

Som udgangspunkt er det alle, der kan tage imod den attraktive håndsrækning. Det forklarer Marita Geinitz, der er formand for det regionale arbejdsmarkedsråd i Sydjylland og formand for 3Fs lokalafdeling på Als.

- Så længe, der findes et kursus, kan man bare slå sig løs. Det er sådan set alle kurser, der er gyldige, så længe det er et de her nye online-forløb. Dem er der rigtig mange af lige nu, fordi skolerne virkelig har gjort en indsats for at tilrettelægge dem her midt i krisen, siger hun.

Over alt i Danmark

Hun pointerer, at det er underordnet, om man som virksomhed overvejer at sende en eller flere medarbejdere på kursus. Det hele foregår via internettet. Derfor er geografien underordnet.

- Det er bare at kontakte kursusudbyderen. Hvis der så er plads, så kører det derfra, siger hun.

En af kursusudbyderne, der indgår i samarbejdet, er Rybners Kursuscenter i Esbjerg. Her har man på nuværende tidspunkt omkring 70 personer tilmeldt ordningen. Ifølge direktør Lars Katzmann kører ordningen over al forventning, selvom det har været hektisk at få kurserne stablet på benene.

- Vi har haft sindssygt travlt med at få det arrangeret og sat sammen. Men det har forløbet rigtig fint indtil videre, og jeg synes, at vi i samarbejde med de andre parter har fået skabt noget, der rent faktisk giver værdi. Og det er jo hele pointen – at man får nogle kompetencer med sig til efter krisen, siger han.

Økonomisk ansvarlighed

Lars Katzmann frygter dog, at regeringens lønkompensationspakke skaber en indirekte konkurrence til ordningen.

- Jeg tror måske, at nogle af virksomhederne synes, at det er lidt kompliceret at sætte sig ind i, hvordan det foregår med kompensation og så videre, når alternativet er at sende den hjem med lønkompensation, siger han og fortsætter:

- Men her får man så bare endnu flere kompetencer til sin virksomhed, kan man sige.

A4 Arbejdsliv har tidligere beskrevet, hvordan både FH og DA opfordrer virksomheder til at sende deres medarbejdere på opkvalificerende fjernundervisning, mens coronaviraen holder samfundet tilbage. Det kan du læse her:

LÆS OGSÅ: FH og DA i fælles opråb til virksomheder: Overvej fjernundervisning til opkvalificering

En af de virksomheder, som har gjort brug af tilbudet, er restaurant, bar og natklub Dronning Louise i Esbjerg, der har sendt fem af virksomhedens medarbejdere på kursus. Medarbejdere, som ellers ville være hjemsendte.

- Det betyder, at vi har en række medarbejdere, som kan dygtiggøre sig, samtidig med at vi kan være ansvarlige rent økonomisk over for dem ved at betale dem en løn, mens vi også får betalt vores regninger. Så det er en rigtig god mulighed for os, siger ejer Jacob Rand Jensen.

Men det er ikke kun for ham som indehaver, at muligheden er god. Det er også afgørende for medarbejderne, pointerer han.

- Vi kunne, fordi vi har overenskomst, have hjemsendt medarbejderne uden løn. Så det har været med til at redde dem en månedsløn. Én af mine ansatte, som nu er på kursus med løn, er for eksempel ikke medlem af en a-kasse. Så for ham er det jo også en stor ting, siger han.

En gevinst

Spørger man Marita Geinitz, så giver det også økonomisk mening på andre måder. Ved at gøre brug at tilbuddet får man nemlig som arbejdsgiver også nogle kroner hjem i kassen igen, fordi arbejdsmarkedets kompetencefond er finansieret af overenskomstkroner.

- Her har man mulighed for at trække på den her kompetencefond og på den måde få nogle af overenskomstkronerne hjem igen. Det er både en gevinst for virksomheden og for medarbejderne, siger hun.

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er der, på trods af regeringens massive hjælpepakker for godt 285 miliarder kroner, da også grund til at være proaktiv ude i de specifikke brancher – for eksempel ved at dygtiggøre personale.

I en pressemeddelelse roser han aktørerne for at tænke kreativt i svære tider, og ministeren slår samtidig fast, at initiativer som disse kan være afgørende på den anden side af krisen.

LÆS OGSÅ: Tillidsrepræsentant ramt af coronavirus: 'Jeg har aldrig været så syg i mit liv'

- Det er rigtig godt, hvis medarbejderne både kan bevare deres arbejdspladser og komme tilbage til arbejdet på den anden side af krisen med ny viden og flere kompetencer, som virksomhederne kan drage nytte af. Det kan hjælpe med at få sat skub i væksten, når danskerne igen kan vende tilbage til deres arbejde, udtaler han.