20200611-123202-L-1920x1079we
'Det betyder, at vi får bygget bro mellem alt det, vi forsker i, og det vi ved landet over og så vores dygtige virksomheder,' lyder det fra Ane Halsboe-Jørgensen. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Nye erhvervsklynger når ud i landet - på nær Region Sjælland

2. okt. 2020 08.30
Der er udpeget 14 nye erhvervsklynger - men ingen i Region Sjælland. Direktør mener, at chance forspildes.

Der er udpeget 14 nye erhvervsklynger, der skal fungere som netværk mellem mindre virksomheder og vidensinstitutioner inden for et fag.

Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en meddelelse.

De nye klynger er ifølge uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) med til at skabe en bedre fordeling i Danmark.

I juni udtrykte hun bekymring over, at de fleste ansøgere ville ligge i København, og derfor glæder resultatet hende.

- Det betyder, at vi får bygget bro mellem alt det, vi forsker i, og det vi ved landet over og så vores dygtige virksomheder, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

I perioden 2021-2024 skal de nye klynger skabe samarbejde mellem forskere og virksomheder og få mere innovation ud i samfundet.

Det skal de gøre inden for danske styrkeområder. Det er områder som miljø, energi og det maritime område.

Selv om erhvervsklyngerne nu er bredere fordelt, er der ingen af de nye klynger, der ligger i Region Sjælland.

Det ærgrer Mads Vázcy Kragh, der er direktør for Erhvervshus Sjælland.

Det er et af landets syv erhvervshuse, der på tværs af kommuner tilbyder virksomheder sparring.

Han mener, at regeringen forspilder muligheden for at udnytte regionens potentiale for at bidrage til den grønne omstilling i byggeriet.

- Her i regionen har vi landets største andel af byggevirksomheder, og det giver en styrke og en alsidighed inden for byggesektoren, som er svær at matche i resten af Danmark, udtaler han i en meddelelse.

Ane Halsboe-Jørgensen forstår godt kritikken.

- Det er selv noget, jeg er meget opmærksom på, at der ikke er nogen af klyngerne, der er endt i Region Sjælland. Der er meget stor fokus fra min hånd på, at de klynger, der nu er etableret, har et fokus på Sjælland, siger ministeren.

Med de nye erhvervsklynger er der i alt omkring 60 repræsentationer i hele landet. 14 af dem er i hovedstaden.

Klyngerne finansieres årligt med 160 millioner kroner. De kommer fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

/ritzau/