2021010613262650_1000
Forbundskansler Angela Merkel på vej til et møde i Berlin om kvinders rolle som ledere. (Arkivfoto) Foto: Axel Schmidt/Reuters

Ny tysk lov kræver mindst én kvinde i bestyrelser

6. jan. 2021 18.00
Efter årelang debat har Tysklands forbundsregering vedtaget lov, der sikrer kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Tysklands forbundsregering godkendte onsdag en ny lov, som vil tvinge virksomheder til at have mindst ét kvindeligt bestyrelsesmedlem. Det sker efter flere års debat om spørgsmålet.

Loven vil omfatte virksomheder, som har over tre bestyrelsesmedlemmer.

Det er de tyske socialdemokrater i SPD, som er med i regeringskoalitionen under forbundskansler Angela Merkel, som har længe har arbejdet på at få loven vedtaget.

I Merkels ministerium har der været udtrykt frustration over, at virksomheder har været for langsomme til at udvikle en praksis med udnævnelser af kvindelige ledere.

- Den nye lov er en milepæl for kvinder i ledende positioner, siger SPD's familieminister, Franziska Giffey.

- Vi har i årevis været vidner til, at der ikke er sket forandringer ad frivillighedens vej, så fremskridtene sker meget langsomt, siger Giffey.

Ifølge undersøgelser foretaget af tænketanken Fidar, der kæmper for at få flere kvinder med i topledelserne i erhvervslivet, så har 44 procent af de børsnoterede selskaber i Tyskland, som bliver berørt af de nye kvoteregler, ikke en eneste kvinde på direktørgangen.

Tyskland har i forvejen en række kvoteregler. Virksomheder over en vis størrelse - typisk med flere end 2000 ansatte - skal have kvinder siddende på mindst 30 procent af pladserne i bestyrelserne.

/ritzau/Reuters