Formand for 3F's Transportgruppe, Jan Villadsen, trykker hånd med DI's administrerende direktør, Lars S. Sørensen. Foto: Ivan Mynster

Ny transportaftale vækker glæde hos 3F-formand

22. feb, 11:05
Formand for 3F's Transportgruppe, Jan Villadsen, gav på et pressemøde lørdag formiddag udtryk for sin tilfredshed med den nye tre-årige overenskomstaftale mellem DI og 3F på transportområdet.

3F Transport og DI blev fredag aften enige om en ny treårig overenskomstaftale på transportområdet, der løber frem til den 1. marts 2023. Indholdet af de nye aftale blev lørdag formiddag præsenteret på et pressemøde i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København.

LÆS OGSÅ: Nu skal bankansatte arbejde på akkord: 'Der er ting i den her overenskomst, som jeg ikke havde troet muligt for ti år siden'

Fem topforhandlere var til stede på pressemødet. I spidsen for 3F stod formand for transportgruppen Jan Villadsen, som blev bakket op af forhandlingssekretærerne Karsten Kristensen og Flemming Overgaard.

- Det har været et langt, men rigtig godt forløb. Forløbet har vist, at der på begge sider er en vilje til at opnå resultater med de udfordringer, som vi nu hver især har. Så kan det også lykkes her. Det er en helt anden type af overenskomst, end jeg i min tid har været med til at lave. Vi har faktisk taget temaer op fra andre områder, som Lars også var inde på, sagde Jan Villadsen på pressemødet og fortsatte:

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her

- Vi havde nogle buschauffører, som har gjort os rigtig meget opmærksomme på, at de havde nogle forhold, der skulle klares. Det skulle have nogle ordentlige velfærdfaciliteter, og de skulle have nogle pausedage.

Ifølge formanden er der en række gode grunde til, at processen blev trukket i langdrag. 

- Så vi har måske haft et langt forløb, fordi vi har forhandlet mere end en aftale på en gang. Så har det også været rigtig vigtigt for vores medlemmer at få gjort noget ved arbejdsmiljøet. 73 procent af vores medlemmer er nervøse for, om de kan holde til at blive med at være på arbejdsmarkedet, forlød det fra Jan Villadsen, inden han tilføjede:

- Så vi har lavet rigtig mange planer omkring arbejdsmiljø, og hvordan det skal tackles, og hvordan vi skal gøre noget ved det.

LÆS OGSÅ: DR-forfattere trætte af ensartede lesbiske sexscener

Han lagde også vægt på, at det har været afgørende for 3F at forbedre trygheden for de ansatte på transportområdet. 

- Tidligere har det været sådan, at man har kunne afskedige sig ud af sygeløns-forpligtigelsen. Det kan man nu ikke længere. Nu har man efter tre år ret til fuld løn under sygdom i op til 70 dage- så kommer afskedigelsen herefter.

DI’s administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, ledte forhandlinger for organisationen sammen med den viceadministrerende direktør Kim Graugaard.

- Vi har arbejdet intensivt for en aftale, som sikrer ro og konkurrencekraft for virksomhederne og medarbejderne inden for transportområdet de næste tre år. Det har ikke været nemt at nå hertil, men det er lykkes at finde en balance, hvor medarbejderne får nogle klare forbedringer, uden at vi sætter virksomhedernes konkurrenceevne over styr, sagde Lars Sandahl Sørensen på pressemødet.

Han hæfter sig ved, at aftalen rummer flere mindre, men vigtige forenklinger og forbedringer for virksomhederne. Det drejer sig blandt andet om større fleksibilitet i ordningen for særlig opsparing - den såkaldte fritvalgskonto.

- Det er vigtigt for både virksomheder og medarbejdere, at vores aftaler er så enkle og fleksible som muligt. Derfor er det glædeligt, at vi blandt andet har aftalt os frem til nogle administrative nybrud, hvor eksempelvis ferie kan afholdes i timer, og medarbejdernes særlige opsparing kan udbetales løbende med lønnen, hvis man lokalt er enige om det. Det er også med til at sikre, at medarbejderne oplever, at den særlige opsparing, som de får i kraft af overenskomsten, er en del af lønnen, sagde Lars Sandahl Sørensen.

Aftalerne mellem DI og 3F Transport sætter rammerne for cirka 40.000 medarbejdere på omtrent 900 virksomheder på transportområdet, der er medlemmer af DI.  

LÆS OGSÅ: Myginds far er død - "Vi drak en sidste øl"