Ny overenskomst til håndværkere:
Har fokus på ligestilling

20200818-115818-L-1920x1277we
Den nye overenskomst kommer til at omfatte omkring 4.295 af de i alt 58.000 medlemmer af 3F Byggegruppen. (Arkivfoto) Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
4. feb. 2021 11.07
Fagforbundet 3F og arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk har underskrevet en ny overenskomst for tusinder af danske bygningarbejdere.

Med et nyt overenskomstforlig mellem 3F Byggegruppen og Dansk Håndværk er der ud over pæne lønstigninger sikret goder til gravide og småbørnsfamilier, hvor far eller mor er håndværker.

Overenskomsten giver nemlig ret til fuld løn under 14 ugers barsel, fire ugers graviditetsorlov og to ugers fædreorlov. Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Sygeplejerske om OK21: Vi har nogle politikere, som ikke ønsker at komme os til undsætning

Claus von Elling, der er formand for 3F Byggegruppen og topforhandler for lønmodtagerne i byggebranchen, kalder det for en klar forbedring.

- 3F Byggegruppen har i denne overenskomst sikret ligestilling for gravide, fædre og mødre, når de ønsker at gøre brug af deres muligheder for barsel eller orlov. Tidligere ville gravide kvinder på barsel eller graviditetsorlov og mænd på fædreorlov opleve en stor lønnedgang, når de gik fra på orlov. Det har vi fået ændret nu, siger byggeformanden.

Med de forbedrede vilkår for barsel og graviditetsorlov håber Claus von Elling at kunne tiltrække flere kvinder til byggefagene.

- Det er et led i vores indsats for at få flere kvinder ind i byggebranchen og vil forhåbentlig gøre en forskel, når kvinder fremover skal vælge, om de vil tage en erhvervsuddannelse, siger han.

Parterne gav håndtryk på forliget mandag, og torsdag blev den nye overenskomst stemt igennem af bestyrelsen i 3F Byggegruppen.

Den nye overenskomst kommer til at omfatte omkring 4.295 af de i alt 58.000 medlemmer af 3F Byggegruppen.

Dansk Håndværk er arbejdsgiverforening for en lang række små og mellemstore virksomheder inden for håndværk og byggeri.

Hovedoverenskomsten på byggeområdet blev forhandlet på plads i skyggen af corona-epidemien i marts sidste år, og her fik 3F Byggegruppen forhandlet sig frem til pæne lønstigninger til bygningsarbejderne.

Det er den samme økonomiske ramme, der gælder for den nye overenskomst med Dansk Håndværk.

Det betyder blandt andet en lønstigning på 7,5 kroner i timen over tre år og højere løn for akkordarbejde, hvor satsen hæves med 6,3 procent over tre år.

Claus von Elling fra 3F Byggegruppen og bestyrelsesformand for Dansk Håndværk Niels Techen fremhæver også den nye overenskomst for at sikre bygningsarbejdere bedre muligheder for uddannelse.

Byggeriet har i modsætning til mange andre brancher kørt på fuldt tryk under corona-krisen, og arbejdsgiverne er begyndt at efterspørge mere kvalificeret arbejdskraft.

Med den nye overenskomstaftale får medarbejderne blandt andet ret til uddannelse med løn, hvis de bliver opsagt, og medarbejdere, der har været i samme virksomhed i 12 måneder eller mere, kan tage en erhvervs- eller kontraktuddannelse inden for det område, virksomheden beskæftiger sig med.