20200116-180908-L-1920x1223we
- Det glæder mig, at vi endelig kan få bødesatsen op på et fornuftigt niveau, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Ny lov: Bødestraffen for illegalt arbejde fordobles

23. jun 2020, 17:03
Ny lovændring gør det markant dyrere for firmaer, der snyder med illegal arbejdskraft. Det vil nu koste op mod 50.000 kroner om måneden at have en illegal udlænding ansat.

Fremover skal der tages endnu hårdere fat i de virksomheder, der bliver snuppet for at bruge ulovlig arbejdskraft. Et flertal bestående af regeringen, Enhedslisten, SF og De Radikale har i dag vedtaget, at virksomheder fra den 1.juli 2020 kan idømmes bøder på op til 50.000 kroner pr. udlænding uden arbejdstilladelse pr. måned.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det er en fordobling fra den tidligere bødesats, der lå på omkring 25.000 kroner.

- Det har været alt for billigt for virksomheder at bruge ulovlig arbejdskraft. Vi skal ikke have et parallelt, illegalt arbejdsmarked, som man ser i så mange andre lande. Så det glæder mig, at vi endelig kan få bødesatsen op på et fornuftigt niveau, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Han håber, at den forhøjede bødesats på den lange bane får en afskrækkende effekt, så færre virksomheder vælger at benytte sig af ulovlig arbejdskraft.

- Vi har haft et problem med illegalt arbejde, og det skal vi komme til livs. For det rammer de virksomheder, der overholder loven og som ikke kan konkurrere med den billige arbejdskraft. Og så rammer det også de ufaglærte, hvis job er i fare for a blive overtaget af udenlandske arbejdere, siger Mattias Tesfaye.

Aftalen om fordoblingen af bødestraffen for virksomheder, der henter papirløs arbejdskraft uden for EU, er en del af finanslovsaftalen for 2020.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Bjarke Refslund har gennem flere år forsket i arbejdsmigration og illegalt arbejde. Han understreger, at den forhøjede bødestraf ikke skal ses som en snuptagsløsning på problemet med illegalt arbejde. Alligevel er han positivt stemt for den nye lovændring.

- Det er bestemt et skridt i den rigtige retning. Nu begynder bøderne at komme op på et rimeligt niveau, som gør det rigtig dyrt for virksomheder at have ulovlige arbejdere gående, siger han og tilføjer:

- Det kræver dog stadigvæk, at myndighederne fortsat bruger de værktøjer, der findes, og eventuelt får endnu flere, som de kan bruge, hvis man skal løse problemet.

Han peger på, at lovændringen især vil ramme virksomheder inden for restaurationsbranchen og byggeriet.

- Det er oftest inden for de brancher, at vi ser problemet med ulovlig arbejdskraft. Så det er også her, at vi vil se en potentiel effekt.

Også i 3F byder man den nye bødesats velkommen.

- Jeg ser lovændringen som et tegn på, at vi har et Folketing, der tager problemerne med social dumping meget alvorligt og gør en aktiv indsats for at bekæmpe det, siger forbundssekretær i 3F Henning Overgaard.

Han understreger dog, at fordoblingen af bødestraffen langt fra er nok, hvis man ønsker at udrydde problemet med illegalt arbejde helt.

- Vi foreslår, at man helt frakendes retten til at drive virksomhed, hvis man gentagne gange har brugt illegal arbejdskraft. Seriesvindlere hverken kan eller vil vi acceptere som samfund, siger han.