Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ny forskning om natarbejde: Vent med at sove til over middag

4. feb 2020, 06:54
De fleste natarbejdere går i seng, når de kommer hjem. Men skub søvnen til klokken 13, fastslår amerikansk undersøgelse.

Forskere i USA mener, at de har fundet vejen til bedre og mere søvn og dermed større velbefindende hos natarbejdere. De skal ikke gå i seng, når de kommer hjem om morgenen. I stedet skal de vente til klokken 13.00 og så sove til kort før, de skal på arbejde igen.

LÆS OGSÅ: Fagligt aktiv maler inden OK-forhandlinger: 'Hvis de kommer ud med noget bras, så bliver folk da vrede'

Professor hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Anne Helene Garde synes, at det lyder interessant, selv om hun ikke i detaljer kender den nye undersøgelse.

- Man kan ikke sige på baggrund af en enkelt undersøgelse, at nu skal alle natarbejdere vente til over middag med at gå i seng. Men der er ikke grund til at tro, at det vil være farligt for nogen at prøve, om det er en god løsning for dem, siger Anne Helene Garde, der blandt andet forsker i arbejdstider og skiftehold.

Den nye undersøgelse er offentliggjort i et internationalt tidsskrift om arbejdsmedicin og miljø, ”Occupational and Environmental Medicin”. Undersøgelsen er udført af forskere fra Boston.

- Det er meget forskelligt, hvordan folk reagerer på natarbejde. Måske kan der være nogle, som får glæde af først at sove over middag efter en nattevagt, siger Anne Helene Garde.

Professoren fortæller, at de fleste natarbejdere går i seng kort efter, at de er kommet hjem efter en nattevagt. Det viser både danske og internationale undersøgelser.

- De har forholdsvis let ved at falde i søvn, men en del oplever at vågne omkring middag. Det hænger sammen med biologiske døgnrytmer i organismen, som er indstillet på, at man skal være vågen midt på dagen, siger Anne Helene Garde.

- Hvis de først går i seng klokken 13 eller senere, vil de nok have endnu lettere ved at falde i søvn, og så får de måske ikke det samme pres fra døgnrytmen midt på dagen, tilføjer Anne Helene Garde.

Men der er mange ting, der spiller ind på, hvordan mennesker tackler natarbejde.

- Mange ønsker at være sammen med familien om eftermiddagen og de første aftentimer. Det ville de miste ved først at gå i seng klokken 13, påpeger Anne Helene Garde.

For nogle mennesker er det ligegyldigt, hvornår de sover.

- Hvis de personer oplever problemer med at sove efter natarbejde, så kunne de da godt prøve at vente med at gå i seng til over middag, foreslår Anne Helene Garde.