Ny forskning: Integrationsydelsen får flere mænd i job

10. maj 2020, 21:00
Rockwool Fonden har som de første undersøgt beskæftigelseseffekten af Integrationsydelsen fra 2015

Den omdiskuterede integrationsydelse, der er ca. halvt så stor som kontanthjælp, får ikke flere kvinder i arbejde, men øger til gengæld andelen af mandlige flygtninge, der har været i arbejde efter ti måneder fra de kom til Danmark, fra fire procent til knap det dobbelte. Det viser et nyt studie af integrationsydelsen lavet af Rockwool Fonden, som Information skriver om mandag.

Alt i alt har integrationsydelsen ifølge Jacob Nielsen Arendt, der er forskningsleder i Rockwool Fonden og står bag undersøgelsen, en relativt stor beskæftigelseseffekt for mændene.

- Det er klart, at det er marginalt, i forhold til hvor mange der stadig ikke er i arbejde. Men jeg vil betegne det som en markant beskæftigelseseffekt for mændene, siger han til Information.

Den socialdemokratiske regering nedsatte i efteråret den såkaldte Ydelseskommission, som skal komme med anbefalinger til et nyt kontanthjælpssystem. Formand for kommissionen er forskningsdirektør i VIVE Torben Tranæs, og han har læst den nye undersøgelse. Datagrundlaget er ifølge ham vanskeligt, men undersøgelsen ser »solid« ud, og kommissionen vil granske materialet nærmere, lyder det.
- Der er tale om en stor beskæftigelseseffekt relativt set med en fordobling for mændene. Det er dog ikke ualmindeligt, at man får store relative effekter, når gruppens udgangspunkt er meget lavt, siger han.

Integrationsydelsen blev indført i 2015 for at få flere flygtninge og indvandrere i arbejde og for at nedbringe antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark. Rockwool Fondens undersøgelse af integrationsydelsen viser også, at den lave indkomst har nogle utilsigtede effekter. Det gælder øget småkriminalitet og flere lægebesøg blandt kvinderne.

- Det bekræfter blot tidligere undersøgelser af et lavt ydelsesniveau. Nemlig at der alt i alt er både positive og negative effekter af ydelsen, siger Jacob Nielsen Arendt.