Ny corona-ordning:
1.000 ufaglærte er begyndt på en uddannelse

20210323-094245-L-1920x1280we
Efter ordningen blev indført har tre gange så mange ufaglærte påbegyndt en uddannelse. Godt 1.500 ufaglærte er begyndt på uddannelse i efteråret 2020 sammenlignet med 2019. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
26. mar. 2021 06.36
I august sidste år blev det muligt at tage en erhvervsuddannelse til forhøjede dagpenge. Det har Sussi Pedersen blandt andet valgt at gøre.

I august blev det muligt for ufaglærte over 30 år at tage erhvervsuddannelse til 110 procent dagpenge, hvis de går ledige. Det kræver, at uddannelsen er inden for et område, hvor der mangler arbejdskraft.

Da aftalen blev indgået, var der ifølge Beskæftigelsesministeriet næsten 26.000 ufaglærte ledige, der fik mulighed for at uddanne sig til forhøjede dagpenge.

Ud af de 26.000 har 1.000 ufaglærte som den 51-årige Sussi Pedersen indtil videre benyttet sig af muligheden. Det skriver Fagbladet 3F.

- Jeg var så træt af at gå hjemme. Jeg ved ikke, hvor mange ansøgninger jeg har sendt, siger Sussi Pedersen.

- Jeg har søgt og set mange stillinger, hvor de søgte industrioperatører. Jeg tænkte, okay, nu er jeg nødt til at gøre det. Når jeg tager den her uddannelse, så håber jeg, det kan åbne nogle døre, siger Sussi Pedersen, der oprindeligt blev udlært i en skobutik.

Der er stor efterspørgsel på faglærte industrioperatører, men også andre faglærte som SOSU-assistenter, elektriker og kontormedarbejder. Det var derfor håbet, at muligheden for 110 procent dagpenge ville gøre det muligt for flere ufaglærte at tage en uddannelse.

Efter ordningen blev indført har tre gange så mange ufaglærte påbegyndt en uddannelse. Godt 1.500 ufaglærte er begyndt på uddannelse i efteråret 2020 sammenlignet med 2019. Ud af dem var 1.000 personer på den nye ordning, mens resten var på en lavere dagpengesats.

Det er meget tilfredsstillende sammenlignet med året før, hvor 424 ufaglærte begyndte på en erhvervsuddannelse, lyder det fra Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- En tredobling er rigtigt positivt. Det er et tegn på, at indsatsen virker, siger ministeren.

- Det er i vores øjne en fordel for både arbejdsgiverne – offentlige såvel som private – som mangler arbejdskraft og ikke mindst for de ledige selv.

Men i lyset af at der de kommende år vil blive stor mangel på faglærte, havde Peter Hummelgaard gerne set, at flere havde benyttet muligheden og var begyndt på en uddannelse.

- Jeg har en forhåbning om, at endnu flere vil gøre brug af muligheden. Mange flere har mulighed for at begynde under den her ordning. Kan vi stå på den anden side af coronakrisen og sige, at 3000-5000 flere ufaglærte har fået en uddannelse, så er det rigtigt positivt, siger Peter Hummelgaard, der ikke kan sige, hvor mange han havde forventet, der ville benytte sig af ordningen i 2020.

Folketingets partier har netop aftalt at forlænge retten til 110 procent dagpenge til og med 2022.

At ufaglærte både kan få en uddannelse og forhøjede dagpenge, er at give en stor gulerod, mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Mads Peter Klindt. Derfor overrasker det ham, at der ikke er flere, der gjort brug af muligheden.

- Nu har man et positivt incitament for at tage en uddannelse, så det undrer mig, der ikke er flere, der vil bruge den her mulighed. 1.000 lyder af få, siger Mads Peter Klindt.

Han henviser til, at der i samme periode er kommet flere ledige, hvoraf en stor del er ufaglærte.

I 3F er man glade for, at flere ufaglærte har fundet vej til skolebænken. 131 3F’ere begyndte i 2020 på en uddannelse på den nye ordning. Men Forbundssekretær Søren Heisel håber, at flere vil benytte sig af muligheden.

- Vi kan være tilfredse med, at tre gange så mange er begyndt på en uddannelse. Men vi har et behov i samfundet på 99.000 flere faglærte i 2030, så der er virkelig brug for, at mange flere ledige ufaglærte tager denne ordning til sig, siger Søren Heisel.