Danny Sørensen (bagerst tv.), der er træner for Astralis og Nicolai Reedtz (bagerst th.), der er professionel esportsudøver på holdet, er tilfredse med den nye aftale. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Dansk stjerne: - Jeg har afvist flere dårlige aftaler

28. jan 2020, 20:27
Onsdag fik de kommende e-sportstalenter nye ordnede forhold. Hos det danske hold Astralis ser de professionelle spillere med meget positive øjne på det nye samarbejde.

I HK og DEF (Danske Elitesportsudøveres Fagforening) har man opdaget et problem med usikre ansættelser og kontrakter og en voksende branche, der kan beskrives som lidt af en jungle.

Derfor har de to fagforeninger nu slået sig sammen for at sikre dem, der er i gråzonen mellem at være amatør og professionel esportsudøver, under navnet Esport Spillerforeningen.

Hidtil har Esport Spillerforeningen kun været for professionelle esportsudøvere, som eksempelvis dem, der er hos det danske Counter Strike-hold Astralis. Men nu er fokusset også rettet mod bredden.

LÆS OGSÅ: Bjarne ramt af dobbeltbeskatning af sin pension - "Tyveri midt om natten"

 - Det, vi hører fra Esport Spillerforeningen, er, at de oplever forældre, der kontakter dem i frustration, fordi deres 15-16 årige barn er kommet på et gamerhold og har fået en 40-sider lang kontrakt på engelsk, som ikke giver mening. Det er klart, at der er et misforhold, når der sidder nogle jurister overfor en 15/16-årig. Og der skal vi kunne hjælpe, siger Kirstine Baloti, der er konsulent i HK Privat for freelancere og selvstændige, til A4 Nu 

Fanget i dårlige kontrakter

De professionelle spillere hos Astralis, der de seneste par år har været organiseret hos DEF, synes samarbejdet er en god idé.

- Det er kun positivt, at man støtter bredden, og dem, der har mest brug for økonomisk støtte, når de underskriver deres første kontrakter, så de ikke bliver låst fast i underlige aftaler. Tidligere i esport var der mange, der blev fanget i dårlige kontrakter, som du er tilbøjelig til at skrive under på, når du er ung og gerne vil fremad, siger Nicolai Reedtz, der under navnet 'Dev1ce' er professionel esportsudøver hos Astralis, til A4 Nu.

FAKTA OM ASTRALIS

- Astralis er et e-sportshold, der spiller Counter Strike: GO professionelt. Holdet er et af verdens bedste til at spille det populære skydespil.

- I 2019 vandt holdet præmiepenge for mere end 3,6 millioner dollar. Det svarer til næsten 24 millioner kroner.

- I december 2019 gik Astralis Group, der står bag det danske Counter Strike-hold Astralis, på børsen. Det skete med en markedsværdi på mere end 500 millioner kroner.

Nicolai Reedtz, der i dag er 24 år, blev i starten af sin karriere præsenteret for nogle obskure kontrakter.  

-  Min far er jurist, så jeg har været heldig at få god hjælp. Jeg er blevet præsenteret for en masse sjove kontrakter, men jeg har ikke skrevet under på dem, heldigvis. Når man hjælper bredden, så sikrer man også fair muligheder for alle, og det kan e-sporten drage nytte af.

Astralis træner, Danny Sørensen, er enig i, at det er vigtigt, at de helt unge esportsudøvere kan få juridisk hjælp.

-  Astralis har nok de bedste forhold i  verden i esport. Det spejler de andre hold sig i. Det tiltag, som fagforeningerne har taget, er utroligt vigtigt. For en træner som mig er det rart at vide, at de her kommende Astralis-spillere er klædt godt på fra starten og ikke har haft dårlige oplevelser. Esport er stadig i en fase, hvor det handler om at få bredden med. Det er også vigtigt, at forældrene til de kommende spillere forstår, at det her er en seriøs sport, og der er det her samarbejde vigtigt.

Rart med nogle i ryggen 

Danny Sørensen har også oplevet kontrakter, der ikke var rimelige. Han mindes den første, han skrev under på i 2005:

-  Jeg er en af dem, der har været med siden 1999 som spiller. Min første kontrakt, som jeg skrev under på i 2005, var ikke lovlig. Holdejeren havde retten til alt. De kunne opsige mig, men jeg kunne ikke komme ud af kontrakten. Jeg var ikke så gammel, så jeg skrev under, så jeg kunne få en løn. Jeg har også vundet pengepræmier, som jeg aldrig fik. Der havde det været rart at have nogle i ryggen. Jeg skrev selv til en eller anden russer eller tysker, der var holdeejer eller arrangør. Der var ingen hjælp at hente. Det var Danny på 19 år, der selv skulle skaffe pengene, siger han.

LÆS OGSÅ: Drama i familiefirma - Fyrede ansatte afviser anklager

Og det er lige præcis der, det nye samarbejde mellem fagforeningerne kan hjælpe:

-  Vi vil både hjælpe dem juridisk med at udvikle nogle standardkontrakter. Men vi vil også gerne hjælpe dem med at komme i gang med en uddannelse. Det er kun toppen af isbjerget, der kan leve af at game, men der er mange andre muligheder, hvor man kan bruge sin baggrund som gamer, som eksempelvis som underviser/træner, forskellige aspekter af spiludvikling, IT-rettede uddannelser, visuel kommunikation, eventområdet med mere, forklarer Kirstine Baloti.