Der er anspændt stemning mellem 3F's forbundsformand, Per Christensen (tv.), og cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix, Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

3F svarer på Cepos-kritik: Mads Lundby spiller sur liberal, der ser regneark fremfor mennesker

24. mar 2020, 18:56
3F-formand Per Christensen er ude med riven i kølvandet på beskyldninger fra Cepos' cheføkonom Mads Lundby Hansen om, at han misbruger coronakrisen. Det foreslåede coronatillæg skal være midlertidigt, slår formanden fast.

Kære læser

Denne artikel har vi åbnet uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle coronakrise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

3F's forslag om et midertidigt tillæg, der skal hæve dagpengene til 25.000 kroner for at støtte den voksende skare af arbejdsløse danskere under coronakrisen, er kommet under tung beskydning.

LÆS OGSÅ: Lettet minister i lufthavnen: 1.500 ansatte sendes hjem med lønkompensation

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den borgerlige tænketank CEPOS, beskrev tidligere tirsdag i et interview med A4 Arbejdsliv, at han frygter, at en sådan midlertidig forhøjning af dagpengesatsen slet ikke bliver midlertidig. Og at en permanent forhøjelse af dagpengene faktisk er 3F's plan med at foreslå et coronatillæg, lød hans analyse.

- Det ser ud som om, at 3F vil udnytte krisen til at få gennemført en af deres mærkesager. 3F ser nu muligheden for at få deres kæphest – højere dagpenge – ind ad bagvejen, og jeg synes egentlig, man misbruger den her krise til det, sagde cheføkonomen til A4 Arbejdsliv.

3F-formand: Kom ned fra elfenbenstårnet

Nu ruller 3F artillerikanonerne i stilling for at besvare ilden. 

- Jeg synes, at Mads Lundby Hansen skulle bevæge sig ned fra sit elfenbenstårn i hjertet af København og møde danskerne, hvor de er lige nu, nemlig i dyb krise. Tusindvis af familier kastes i disse uger uforskyldt ud i enorme økonomiske problemer, og dem skal vi gøre alt forat hjælpe i stedet for at ride tonedøve, ideologiske kæpheste, siger Per Christensen, forbundsformand for 3F, til A4 Arbejdsliv.

Ifølge Per Christensen har over 1.000 3F'ere mistet deres job bare i løbet af det seneste døgn. Dermed har coronakrisen på få uger gjort mere end 6.500 af hans medlemmer arbejdsløse. 

- Et midlertidigt løft af dagpengene kan afbøde de alvorlige økonomiske konsekvenser, som coronakrisen har for mange helt almindelige danskere. Det burde Mads Lundby Hansen forholde sig konstruktivt til, i stedet for at gentage fortidens, ultraliberalistiske synspunkter, siger Per Christensen.

Slår fast: Coronatillæg skal være midlertidigt

Direkte adspurgt svarede Mads Lundby Hansen i interviewet, at han simpelthen ikke tror på 3F-formandens formaninger om, at et coronatillæg vil være midlertidigt.

- Nej. Jeg har en forventning om, at når krisen er overstået, vil Per Christensen og andre i fagbevægelsen opfordre til, at man ikke ruller dagpengesatsen tilbage igen, sagde cheføkonomen.

At Cepos mistror fagbevægelsen, er intet nyt
Per Christensen, forbundsformand, 3F

Per Christensen anerkender, at han i mange år har ment, at man bør hæve dagpengesatsen. Men han understreger overfor A4 Arbejdsliv, at hans forslag om at hæve dagpenene til 25.000 kroner kun er en midlertidig kriseforanstaltning. Debatten om udviklingen i dagpengens dækningsgrad, som han stadig mener er helt uholdbar, kan vente til efter, at tillægget er afskaffet igen.

- Når vi kommer over på den anden side af coronakrisen, vil vi bestemt meget gerne diskutere en permanent forhøjelse af dagpengene med regeringen. Dagpengenes værdi dækker i dag kun ca. 53 pct. af en FH-arbejders løn, og om få år vil dækningsgraden være helt nede på 50 procent, påpeger Per Christensen og tilføjer:

- Men vi lægger netop op til et midlertidigt coronatillæg, fordi der er et meget stort problem lige nu for en meget stor gruppe mennesker.

'Sur liberal cheføkonom med blikket stift rettet mod regneark'

I interviewet skyder Mads Lundby Hansen ikke kun med skarpt, når det kommer til 3F's angivelige manøvre for at gøre et coronatillæg permanent. Også selve indholdet i forslaget, mener cheføkonomen, er under al kritik.

Hvis forslaget bliver en realitet, vil det slide på de offentlige finanser og skabe mange flere arbejdsløse. Desuden vil det undre cheføkonomen, hvis nogen må gå fra hus og hjem, fordi de i tre måneder får 19.000 kroner om måneden i dagpenge.

- Per Christensen taler om en 30 pct. forhøjelse af dagpengene. Finansministeriets beregninger siger, at 10 procents forhøjelse øger ledigheden med ca. 13.000 personer. Så kan man bare begynde at gange op. Det er ikke den slags ledighed, dansk økonomi har brug for, og jeg kan ikke forstå, at fagbevægelsen arbejder for det, sagde Mads Lundby Hansen.

LÆS OGSÅ: 1.500 ansatte sendes hjem med lønkompensation

Hverken den ene eller den anden vurdering fra Mads Lundby Hansen bliver dog taget særlig tungt i 3F's hovedkvarter.

- At Cepos mistror fagbevægelsen er intet nyt. Jeg synes ærligt talt, at Mads Lundby burde være konstruktiv medspiller i denne indsats, i stedet for at spille sur liberal cheføkonom med blikket stift rettet mod regneark i stedet for mennesker, siger Per Christensen.

Vvs'ere melder sig ind i kampen

Forslaget om et coronatillæg til dagpengesatsen kommer i kølvandet på et historisk antal nytilmeldte arbejdsløse i disse dage. Mandag kunne man konstatere, at næsten 6.000 mennesker havde meldt sig ledig - på én dag. 

- Vi undgår ikke en meget kraftig stigning i arbejdsløsheden de næste par måneder. Stigningerne kan blive kraftigere, end dem vi så under finanskrisen, siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Indtil videre har Enhedslisten og SF været positive overfor forslaget, mens Liberal Alliance er stærkt kritiske.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) oplyser til A4 Arbejdsliv, at han ikke vil afvise, at der vil komme yderligere initiativer ud over de allerede fremlagte hjælpepakker. Men han mener også, at det endnu er for tidligt at diskutere flere tiltag, før man har set effekten af regeringens krisehjælp, der løber op i små 300 milliarder kroner.

Fødevareforbundet NNF meldte sig mandag ind i klubben af coronatillægstilhængere efter et møde i forbundets hovedbestyrelse. Også Blik- og Rørarbejderforbundet støtter op om forslaget, skriver forbundsformand Henrik W. Petersen på Twitter.