Lars Storr-Hansen adm. direktør i Dansk Byggeri og Claus Von Elling fra 3F kan indstille sig på, at det bliver en lang nat med forhandlinger. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Nu fortsætter dramatiske OK-forhandlinger for byggeriet

4. mar, 16:31
3F og Dansk Byggeri mødes lige nu med forligsmanden som mægler. De skal igen forsøge at nærme sig en overenskomst for ansatte i byggeriet.

Forhandlingerne om en ny overenskomst for 90.000 ansatte i byggeriet er endnu ikke faldet på plads. Første deadline var 1. marts. Men parterne kunne ikke enes. Derfor er forligsmand Jan Reckendorff nu gået ind i forhandlingerne.

LÆS OGSÅ: Knald eller fald i overenskomstforhandlinger: Her er de største knaster efter transportforliget

Onsdag eftermiddag klokken 16:30 mødes parterne, 3F og Dansk Byggeri samt forligsformanden i Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København. Til stede vil også være deltagere for de to hovedorganisationer Fagforeningens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Med sovepose og tandbørste

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her

Parterne fremlagde i går hver deres synspunkter. Nu er det op til forligsmanden at mægle, så parterne i sidste ende kan nå til enighed om en overenskomst. Det forventes ikke at ske til mødet nu her. A4 erfarer, at forligsformanden ikke har givet et sluttidspunkt for mødet. Derfor er mange forhandlerne og deres delegation medbragt tandbørste og sovepose.

3F og Dansk Byggeri må ikke udtale sig om selve forhandlingerne, så længe forligsmanden er involveret. 3F har flere gange peget på en central knast i forhandlingerne: Et ønske om et markant løft af mindstelønnen.

Et løft af mindstelønnen kan ifølge 3F gøre noget ved udfordringerne med social dumping. 

LÆS OGSÅ: Professor: Omstridte reformer af efterløn og pensionsalder var unødvendige

Parterne ventes ikke at nå til enighed i dag. Derfor vil forhandlingerne formentlig fortsætte de kommende dage. Forligsmanden har givet parterne en deadline på to uger fra 1. marts til at nå til enighed. Forligsmanden kan udskyde deadline endnu en gang på yderligere to uger. Det vil sige, at en konflikt først vil ramme i slutningen af marts.  

Forhandlinger om tjenere, kokke, receptionister og kantineansattes overenskomst er også brudt sammen. Nu venter parterne 3F og arbejdsgiverorganisationerne Horesta og Dansk Erhverv også på at blive indkaldt til et møde hos Forligsmanden. 

A4 – kan vi hjælpe dig med arbejdslivet?

Er du blevet ledig? Hvordan er reglerne for dagpenge og feriepenge? Hvad hvis min svendeprøve ikke kan afholdes?

Der er mange spørgsmål om arbejdslivet i en corona-tid. På A4 vil vi gerne hjælpe dig med at finde svar. Vi vil gerne høre om dine oplevelser – også de besværlige og de bekymringer, vi står med i denne tid.

Skriv til os med din historie, dine spørgsmål eller bare et forslag eller et synspunkt. Vi lover at svare dig. Ikke alle henvendelser bliver til artikler. Vi har travlt og må prioritere. Men dit arbejdsliv – eller det du gerne vil have – vil vi gerne hjælpe dig med!

Nicolai Kampmann
Chefredaktør A4 Medier