Kommune vil lade tandklinikassistenter vaske legetøj i børnehaver:
'Vi undrer os da lidt'

B__rneHall__j
Klinikassistenter er normalt vant til at rengøre tænder. Nu skal de vaske legetøj i Rødovre Kommunes børnehaver. Foto: Henning Bagger / Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
16. apr. 2020 06.00
Offentligt ansatte tandklinikassistenter i Rødovre Kommune skal hjælpe med at få hverdagen til at køre rundt, når børnehaver og vuggestuer åbner op under coronakrisen.

Barbie skal vaskes, mens Action-man skal sprittes af.

I Rødovre Kommune kan tandklinikassistenter, der er ansat på kommunens skoler, fra i dag og i den næste tid se frem til nogle lidt anderledes arbejdsopgaver, end de er vant til.

LÆS OGSÅ: Eksperter om genåbning af daginstitutioner: Pædagoger er sendt på en umulig mission

Som led i en ny aftale mellem kommunen og HK Kommunal kan de offentligt ansatte klinikassistenter nemlig blive brugt som såkaldt nødberedskab i daginstitutioner og på skoler, der genåbner i dag. 

Aftalen betyder, at klinikassistenterne blandt andet kan blive sat til at gøre rent eller vaske legetøj i børnehaver og vuggestuer, der er underlagt strenge krav om hygiejne for at undgå coronasmitte. 

- Vi er glade for, at vores medlemmer kan hjælpe i de tilfælde, hvor coronakrisen presser pædagogerne og andre ansatte i daginstitutionerne. Klinikassistenterne har jo en hel del viden om hygiejne, smittespredning og brug af værnemidler, som er yderst relevant i den situation, vi står i, siger Winnie Axelsen, formand for HK Kommunal Hovedstaden. 

I dag er de fleste kommunalt ansatte tandklinikassistenter hjemsendt med løn, da både landets offentlige og privatejede tandklinikker er lukket for alt andet end akutte behandlinger. 

Udsultede daginstitutioner

Den nye aftale mellem HK Kommunal og Rødovre Kommune er en direkte udløber af den såkaldte 'fælleserklæring' som KL og Forhandlingsfællesskabet, der er en sammenslutning af fagforbund på det offentlige område, indgik i marts.

Erklæringen gør det muligt for de offentlige arbejdsgivere at flytte medarbejdere til andre arbejdsområder, hvis coronakrisen betyder, at der er akut brug for arbejdskraft på et givent område. 

Hos HK Kommunal Hovedstaden undrer formand Winnie Axelsen sig dog over, at man har valgt at sætte klinikassistenterne ind i landets daginstitutioner. 

- Jeg må være ærlig og sige, at jeg havde forestillet mig, at vores medlemmer skulle hjælp med at aflaste sygeplejersker og læger, når coronaepidimien for alvor lagde pres på sundhedsvæsnet, siger formanden. 

- Sådan er det jo heldigvis ikke gået endnu. Men det bekymrer mig da, at børnehaver og vuggestuer tilsyneladende er så udsultede, at der ikke engang er personale nok til at løse forholdsvis basale opgaver som at vaske legetøj eller tørre bordene af en ekstra gang, tilføjer Winnie Axelsen. 

Aftalen i Rødovre Kommune gælder frem til 10. maj – og det er frivilligt, om man vil tilbyde sin hjælp.

Derudover har også byrådet i Lyngby-Taarbæk Kommune valgt at åbne for, at hjemsendte klinikassistenter kan træde til på skoler og i daginstitutioner. 

Kommune: Enormt glade for samarbejdet

I Rødovre Kommune understreger personale- og udviklingschef Bettina Zinckernagel, at kommunen er 'enormt glad' for, at klinikassistenter og andet hjemsendt personale kan bruges til at aflaste personalet i daginstitutioner og skoler. 

- Jeg synes, at vi har oplevet en utroligt stor velvilje og imødekommenhed hos HK og andre fagforeninger i forhold til at finde en løsning, så vi kan bruge de ansattes kompetencer der, hvor der er akut brug for dem, siger Bettina Zinckernagel. 

- Normalt plejer der jo at være et ret hårdt fagligt skel i forhold til, at pædagogen ikke må tage rengøringsassistentens arbejde eller omvendt, men det har alle parter været i stand til at se ud over, og det vil jeg meget gerne rose, tilføjer personalechefen. 

Hos HK undrer man sig over, at klinikassistenterne nu skal bruges til at løse opgaver, som pædagoger og rengøringspersonale normalt tager sig af. Ifølge dem viser det, at daginstitutionerne er økonomisk udsultede og mangler personale. Kan du følge den tankegang? 

Jeg mener i højere grad, at det er udtryk for, at vi står i en situation, hvor det er umuligt at forudsige, hvor der næste gang bliver brug for ekstra personale. For få uger siden havde vi jo regnet med, at pædagogerne skulle hjælpe til på plejehjemmene, når de blev presset af coronapatienter, men sådan er det jo ikke gået, mener Bettina Zinckernagel. 

- I en normal situation ville der jo være tilstrækkeligt personale i vores SFO'er, børnehaver og skoler. Men det er klart, at de ekstra hygiejnekrav, som Sundhedsstyrelsen stiller, giver os som kommune nogle udfordringer, som vi må forsøge at finde en løsning på, tilføjer hun.

LÆS OGSÅ: Norge forfølger en anden strategi for risikogrupper i børnehaver og skoler: 'Den danske tilgang er benhård' 

Ifølge Bettina Zinckernagel har knap halvdelen af de offentligt ansatte klinikassistenter i Rødovre Kommune sagt ja til at give en hjælpende hånd med at vaske legetøj, gøre rent eller gå tur med børn i kommunens daginstitutioner.