Foto: Esben Salling/Ritzau Scanpix

Snart bliver det lettere at få dagpenge

17. dec 2019
Ny lov gør blandt andet op med reglen om, at du skal søge job helt frem til den dag, du forlader dagpengesystemet.

Er du eller har du prøvet at være i dagpengesystemet, kan du formentlig nikke genkendende til, at det kan være noget af en jungle at finde rundt i.

Det fik i april Folketinget til at vedtage en lov, som forenkler systemet - og 1. januar 2020 træder de nye regler i kraft.

- Færre proceskrav og mere ensartede regler på tværs af målgrupper kommer til at bane vejen for en enkel og mere effektiv beskæftigelsesindsats, lød det dengang fra Beskæftigelsesministeriet.

Det betyder først og fremmest, at der lempes på kravene til jobsøgning, hvis du er på vej ud af dagpengesystemet, fordi du har fået et job eller skal på barsel eller pension.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her

- Man bliver flyttet over i det, der kaldes mindre intensiv indsats, hvis man selv anmoder om det, forklarer Lis Nexøe, der er specialkonsulent i a-kassen CA.

Er der mindre end seks uger til, at du starter dit nye liv uden for dagpengesystemet, behøver du ikke længere søge job.

Det betyder dog ikke, at du kan pakke kufferten og indkassere dine dagpenge, mens du nyder en god lang ferie.

- Man skal stå til rådighed for et henvist job, forklarer Lis Nexøe.

Det vil sige et job, som jobcentret får ind fra en virksomhed, og som du kan nå at varetage, inden du starter på det nye job eller forlader jobmarkedet. Det kan for eksempel være et fireugers vikariat.

- Det sker ikke så tit, men man skal stå til rådighed, siger specialkonsulenten.

En anden ting, der ændrer sig, er, at ledige fremadrettet slipper for at skulle bekræfte deres jobsøgning på Jobnet mindst hver syvende dag.

Hidtil har det været sådan, at man er blevet afmeldt jobcenteret - og dermed har mistet dagpenge - hvis man ikke fik det gjort.

- Mange er kommet i klemme, fordi de har glemt det eller har haft tekniske problemer. Og det siger intet om, hvorvidt de har søgt job eller har været til samtale, så det er en meget hård straf, siger Lis Nexøe.

En tredje ting, der ændrer sig, er, at der fremadrettet bliver ét fælles krav til kontaktforløbet. Det betyder, at alle skal have mindst fire jobsamtaler de første seks måneder.

- Det nye krav til samtalerne bygger på solid viden om, at samtaler i starten af ledighedsforløbet virker, skriver Beskæftigelsesministeriet.

Samtidig skal den ledige først sendes i aktivering efter seks måneder.

Tidligere har det været sådan, at personer under 30 år og over 50 år kunne sendes i aktivering efter 13 ugers ledighed.

/ritzau fokus/