20200323-163045-L-1920x1280we__1_
Togførerne ved stadig ikke, om de må bære mundbind. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Jernbaneforbundet efter møde med minister om mundbinds-forbud: 'Vi er tilfredse'

6. maj 2020, 14:36
Transportminister Benny Engelbrecht (S) har onsdag været til møde med Dansk Jernbaneforbund. Det sker i forbindelse med sagen om togførere hos DSB, der ikke må bære mundbind på jobbet.

Dansk Jernbaneforbund har onsdag formiddag været til møde med transportminister Benny Engelbrecht (S) i forbindelse med sagen om togførere hos DSB, der ikke må bære mundbind.

LÆS OGSÅ: Togføreren Vagn må ikke bære mundbind for DSB: 'Jeg er meget utryg'

Transportministeren oplyste i går til A4 Arbejdsliv via ministeriets pressetjeneste, at der onsdag ville være møde med Dansk Jernbaneforbund. Efterfølgende ville ministeren drøfte sagen med DSB.

Henrik Horup, der er formand for Dansk Jernbaneforbund, er tilfreds efter mødet:

- Vi har haft en rigtig god drøftelse med transportministeren. På den baggrund går ministeriet nu videre med spørgsmålet til blandt andet sundhedsmyndighederne, så der snarest kan findes en fornuftig løsning for de enkelte togførere, der har et særligt behov. Det er vi fint tilfredse med, siger han.

Sagen drejer sig om, at Vagn Ruhoff Hansen, der er togfører hos DSB, i weekenden fortalte til A4 Arbejdsliv, at han og hans kolleger ikke må bære mundbind på jobbet. Heller ikke selvom de selv betaler for det.

Årsagen til, at Vagn Ruhoff Hansen gerne vil bære mundbind, er, at han er nervøs for at blive smittet med corona, da han ikke har mulighed for at holde to meters afstand til passagerne, som sundhedsmyndighederne ellers anbefaler, når han tjekker billetter. 

- Jeg er meget utryg. En virus kan du ikke tale til fornuft. Og det er det, vi er oppe imod. Vi har fået at vide, at vi ikke må bære værnemidler, fordi vi skal have et ensartet udtrykt. Det er ikke kun mig, der ønsker det. Jeg hører det også fra flere af mine kolleger, siger han.

Begrundelsen fra DSB-ledelsen er blandt andet, som Vagn Ruhoff Hansen fortæller, at de ønsker 'et ensartet udtryk' blandt togpersonalet, og at de følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Men Vagn Ruhoff Hansen er ikke enig med ledelsens i tolkningen af myndighedernes anbefaling.

LÆS OGSÅ: DSB afviser mundbind: Vi ønsker et ensartet udtryk

Der står dog i Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende forebyggelse af smitte med covid-19 i arbejdsmæssig sammenhæng, at der i forbindelse med arbejdssituationer, hvor der er mindre end to meter mellem 'kunde/klient/patient til personale og omvendt' … 'kan der anvendes ansigtsmaske'.

Sundhedsmyndighederne skal nu svare ministeren, og indtil da må togpersonalet formentlig vente med at tage mundbind på.