Normeringer:
Pædagoger roser stop for kommunalt sparetrick

20200415-090758-L-1920x1300we
Ifølge Danmarks statistik sender 43 af landets 98 kommuner børn i børnehave mellem en og fire måneder før deres tre års fødselsdag. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
18. maj 2021 05.32
En lang række kommuner sparer penge ved at sende vuggestuebørn tidligt i børnehave. Men det vil et flertal i Folketinget nu stoppe. BUPL roser partierne for at lukke sparehullet.

En lang række kommuner har gennem flere år sparet penge ved at sende vuggestuebørn tidligt i børnehave, hvor normeringerne er dårligere end i vuggestuer.

Eksempelvis kan en kommune, der sænker alderen for overgang til børnehave fra tre år til to år og ni måneder, i eksempelvis en integreret institution med 40 vuggestuebørn og 60 børnehavebørn spare det, der svarer til en 30 timers pædagogansættelse.

LÆS OGSÅ: Trods mangel på pædagoger: For få søger ind på uddannelsen

Ifølge Danmarks statistik sender 43 af landets 98 kommuner børn i børnehave mellem en og fire måneder før deres tre års fødselsdag. Eksempelvis flytter Brøndby Kommune vuggestuebørn til børnehave, når de fylder to år og otte måneder.

Men det skal være slut nu, har et flertal i Folketinget bestemt. Det skriver Børn og Unge. Den kommende lov om minimumsnormeringer skal sikre børn, der starter i børnehave, før de er fyldt tre år, samme normering som i vuggestuen: Altså højst tre børn pr. voksen.

Partierne bag aftalen lægger da heller ikke skjul på, at det har været vigtigt for dem at få sat en stopper for sparetricket.

'Så bliver det pædagogik og ikke besparelser, der styrer! For nogle børn er måske klar ril at rykke før. Men mange er ikke,' lyder det blandt andet fra børneordfører Jacob Mark (SF) på Facebook, og han fortsætter:

'Det her vil give mange tusind børn ro på'.

Pædagoger: En stor sejr

BUPL har længe arbejdet for at få lukket det kommunale sparehul, og BUPL-formand Elisa Rimpler ser den nye aftale som en stor sejr for både børn og pædagoger:

- Vi er rigtig glade for, at politikerne har lyttet. Og vi håber, det sætter en effektiv stopper for kassetænkning på børnenes bekostning, siger hun.

Loven træder i kraft i januar 2024, men kommunerne bør allerede nu indstille sig på at leve op til den, mener Elisa Rimpler:

- Et godt børneliv kan ikke vente til år 2024. Og det kan heller ikke vente at sikre bedre arbejdsvilkår for pædagogerne. Så jeg vil stærkt opfordre kommunerne til at leve op til aftalens hensigter hurtigst muligt. Jo før, jo bedre, siger hun.