jumpstory-download20200707-113319
Modelfoto. Foto: Jumpstory

Jyske firmaer trodser corona: Tager nye lærlinge ind

7. jul 2020, 13:36
Syv nordjyske firmaer har aldrig haft murerlærlinge før - men det har de sagt ja tak til nu.

Mange firmaer har set ordrebogen blive tyndere under corona-nedlukningen af Danmark. Men ikke hos Skalkam Byg Aps i Aalborg.

- Tværtimod. Det virker som om alle har gået der hjemme og kigget på huset og besluttet, at nu skal vi have lavet noget, siger Kim Andreasen, der er murersvend hos Skalkam Byg til Fagbladet 3F.

Kim Andreasen er også helt ny ansvarlig for en murerlærling, som firmaet ansatte for 14 dage siden. Og netop corona-travlhed har været med til at åbne op for, at der er plads til lærlingen nu.

- Vi har lige åbnet en murerafdeling, og der var begyndt at komme flere og flere opgaver ind, så det lå lige til højrebenet. Og så har vi mange alsidige opgaver, så der er også meget for en lærling at lære, siger Kim Andreasen.

Skalkam Byg i Aalborg er ikke det eneste byggefirma i det nordjyske, som trods corona-nedlukningen har kastet sig ud i nye lærlingeeventyr.

Faktisk er der seks af samme slags, når det gælder murerlærlinge, som Techcollege i Aalborg har været med til at formidle ud til en virksomhed.

På Techcollege har man nemlig sat alle sejl ind for at få virksomheder, der aldrig har haft lærlinge før, til at bide på krogen nu og tage et ansvar.

Blandt andet på den måde er man indtil videre oppe på syv byggefirmaer, der alle har sagt ja til en murerlærling – trods manglende erfaringer.

- For det er nye virksomheder, der alligevel skal til på den lange bane, og så har vi egentlig blot øget den indsats. Så alle vores konsulenter er nu ude i markedet og besøge virksomheder. Med en høj besøgsfrekvens kan vi minde markedet om, at de har et ansvar for at oplære lærlinge. Det er vores salgsstrategi. Og det har vi faktisk ret god succes med, siger Techcolleges praktikcenterchef Per Kristensen.

Godt nok har man aldrig haft murerlærlinge før, men tømrerlærlinge har Skalkam Byg til gengæld erfaringer med. Dem er der tre af lige nu.

Eneste betingelse, som Kim Andreasen stillede for at tage en murerlærling, var, at han selv så personen an – og i øjnene. Så han var på besøg på Techcollege i skolepraktikafdelingen.

- Jeg kunne godt se, at der gik mange rundt derude, siger Kim Andreasen med henvisning til, at corona’en har bremset for lærlingeoptaget.

Men på Techcollege er man fortrøstningfuld.

Den lønkompensationspakke, som regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik i slutningen af maj, er for eksempel et godt ”salgsargument” over for nye virksomheder i øjeblikket, mener Per Kristensen. For netop nu er det meget billigt at tage en lærling.

Pakken indebærer blandt andet, at arbejdsgivere kompenseres for op til 90 procent af udgifterne til de lærlinge, de indgår aftaler med i år. Og de får op til 75 procent af lønnen til de lærlinge, de har i forvejen.