Netto til lagerarbejder:
Løb hurtigere eller din kontrakt ryger

Arbejde_i_Netto
Netto opfordrer til, at alle taler med deres ledere om arbejdspres, så der kan sættes konkret ind. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
28. dec. 2020 08.00
Tyrkisk lagerarbejder uden permanent opholdstilladelse føler, at mellemledere i Netto bruger hans usikre situation til at presse ham hårdt.

Lagerarbejder Murat Ozdemir har ikke permanent opholdstilladelse og er afhængig af sit job på et Netto-lager på Sjælland. Han føler, at mellemledere udnytter hans sårbare situation, og det gør ham vred.

Det skriver Fagbladet 3F.

Murat Ozdemir, der er i 20erne, fortæller, hvordan mellemlederne bruger hans usikre situation til at presse ham benhårdt på tempoet: “Skynd dig nu. Hurtigere, hurtigere.”

- Lederne har sagt til mig, at hvis jeg ikke opfører mig ordentligt og siger ja, får jeg ikke min kontrakt fornyet. Det gør mig selvfølgelig bange, for jeg har brug for jobbet, siger Murat Ozdemir, der bor i København med kone og barn.

Han er udsat, fordi en betingelse for at få opholdstilladelse er fuldtidsarbejde i en vis periode.

Murat Ozdemir er ikke hans rigtige navn, da han frygter en fyreseddel. Redaktionen kender hans identitet, og hans kone tolker for ham, da han kun taler tyrkisk.

Han pakker varer på Netto-lageret og fortæller, at der er en del andre tyrkere på lagrene, der heller ikke taler dansk.

- Flere andre har heller ikke permanent opholdstilladelse, pointerer han.

En sårbar gruppe

Søren Kaj Andersen, centerleder ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS), Københavns Universitet understreger, at man især ser folk fra tredje verdens lande uden særlige kompetencer komme til Danmark og arbejde som ufaglærte med hårdt fysisk arbejde.

- De taler ikke dansk og måske ikke en gang engelsk eller tysk. Det er en særlig sårbar gruppe, der er presset til at indrette sig og som ofte er nødt til at finde sig i meget for at beholde jobbet, siger han og fortsætter:

- Ellers risikerer de, at jobbet og dermed opholdsgrundlaget ryger, siger Søren Kaj Andersen, der understreger, at der mangler indblik i, hvor mange mennesker, der tilhører den sårbare gruppe, der er tvunget til at rette ind.

Murat Ozdemir er en af de 3F’er, der indgår i en stor 3F-undersøgelse af arbejdsmiljøet på lagre hos blandt andet Aldi, Netto, Hørkram, Jysk, og Coop.

2.330 lagerarbejdere har deltaget, og de taler næsten med én stemme: Otte ud af ti arbejdere på lagrene mener, at arbejdet er så stressende, at de frygter for deres helbred.

Føler sig overvåget

65 procent angiver højt arbejdspres og tempo som et problem. Næsten halvdelen føler sig presset af overvågning. Lagerarbejderne peger også på, at det ofte er mellemlederne, der er årsag til problemerne.

Fagbladet 3F har bedt Salling Group, som Netto hører under, om en kommentar til Murat Ozdemir situation: At han ikke har permanent opholdstilladelse, ikke kan holde til tempoet og har konstante smerter. Og at han føler, at mellemlederne bruger hans usikre situation til at presse ham til at arbejde mere, end han kan klare.

Fagbladet 3F har modtaget dette svar på mail fra kommunikationschef Kasper Reggelsen.

- Det gør indtryk. Der er ingen tvivl om, at effektivitet er vigtigt i vores branche, men ingen skal have den oplevelse, at de ikke kan følge med i det daglige. Vores ledere forsøger hele tiden at handle på den konkrete feedback, de får fra medarbejderne, og vi kan derfor kun opfordre til, at alle fortsat taler med deres ledere, så vi kan sætte konkret ind, siger Kasper Reggelsen.