Her er Nationalbankens dom over dansk økonomi

20210317-103635-L-1920x1280we
- Der er fortsat stor usikkerhed om den økonomiske udvikling, som kan blive markant stærkere eller svagere end i vores prognose, lyder det fra nationalbankdirektør Lars Rohde. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
17. mar. 2021 10.00
Lavt aktivitetsniveau betyder, at der nu ventes en bnp-vækst på 1,4 procent i år. Før var skønnet 2,9 procent.

Det koster for økonomien, at det danske samfund i starten af 2021 har været lukket ned for at bremse smitten med coronavirus.

Nationalbanken forventer nu blot en vækst i bruttonationalproduktet - bnp - på 1,4 procent i år, viser en ny prognose. Ved den seneste prognose i december blev der skønnet en vækst på 2,9 procent i 2021.

Bnp er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper.

Siden prognosen i december er der blevet skruet op for restriktionerne for at bremse hastigheden, som den mere smitsomme coronavariant - B117 - spredte sig med. Og det har altså ramt den økonomiske aktivitet.

Nationalbankdirektør Lars Rohde understreger i en kommentar, at der er stor usikkerhed om skønnet. Udviklingen kan både blive stærkere eller svagere.

- Der kan derfor blive behov for at stramme eller lempe den planlagte finanspolitik, når restriktionerne løftes. Og det er vigtigt at være forberedt på begge dele, lyder det fra Lars Rohde.

Efterhånden som flere vaccineres, og restriktionerne lempes, ventes aktiviteten - og dermed også væksten - at tage til i løbet af året. Der er ifølge Nationalbanken gode forudsætninger for en hurtig genopretning.

Mens der nu ventes en mindre vækst i 2021, er der omvendt udsigt til en større fremgang det efterfølgende år.

I 2022 ventes nu en vækst på 4,5 procent, hvilket er mere end tidligere, hvor der ventedes en vækst på 3,3 procent. I 2023 ventes økonomien at vokse 2,2 procent.

Ifølge makroanalytiker Mathias Dollerup Sproegel, Sydbank, er væksten blot blevet skubbet til næste år.

Sydbank mener, at Nationalbanken er for pessimistisk omkring økonomien i år. Banken venter en bnp-vækst på 2,4 procent.

- Det er lidt et spørgsmålstegn, hvornår restriktionerne lempes. Jeg synes, de seneste signaler fra Folketinget har været, at det måske godt kan gå lidt stærkere, end hvad vi ellers havde troet, vurderer han.

Den danske økonomi var sidste år igennem et sandt skrækår. For en måned siden viste de første indikatorer hos Danmarks Statistik, at økonomien her skrumpede med 3,7 procent.

Det er det største tilbageslag siden finanskrisen i 2009. Der er dog tale om en indikator for udvikling, og tallet bliver løbende justeret, i takt med at der kommer flere data.

/ritzau/