Naser_Khader_1650px

Naser Khader: Kun 4 ud af 10 flygtninge er i beskæftigelse

13. sep 2020, 9:00

DET ER fem år siden, vi så flygtninge vandre på Sydmotorvejen. Det år slog vi rekord med over 21.000 flygtninge. Det var et stort problem for Danmark dengang, og det er det stadig. Nu er problemet, at kun knap 43 procent af dem er i arbejde.

Under flygtningekrisen i 2015 brød EU's ydre grænser sammen i både Italien og Grækenland. Her krydsede flere end 1,2 millioner mennesker Middelhavet i forsøget på at nå Europa. Flere omkom i forsøget. Men tusindvis nåede flere lande i Europa.

LÆS OGSÅ: Naser Khader: Hvad venter du på, Tesfaye?

Vi kan og skal ikke tage flere flygtninge, end vi kan håndtere og integrere. De her tal er bare fra et enkelt år. Det er næsten 6.000 flygtninge, der ikke bidrager til det danske samfund og ikke bliver integreret. Det er både dårligt for dem og for hele Danmark.

Integration er en fuldstændig afgørende faktor, når man kommer til Danmark, også når man kommer her i nød. Vi må ikke lade så mange tusinde glide ud af samfundet. Vi ved, at jo længere tid der går, før man bliver integreret, jo sværere bliver det.

I DISSE CORONATIDER - og med åbne grænser - er det endnu vigtigere, at vi tænker os om. Hvor mange flygtninge kan og skal vi håndtere i en tid, hvor dansk økonomi lider, og selv danskere har udfordringer på arbejdsmarkedet?

LÆS OGSÅ: Ny rapport: Coronakrisen rammer ikke-vestlige ­indvandreres jobs særligt hårdt

Det er naturligvis en stor opgave at integrere så mange flygtninge. Det er også en stor opgave bare at lære dem sproget. Men det er en strengt nødvendig opgave. Det er også en opgave, der igen stiller spørgsmål til, hvor mange flygtninge vi skal tage imod.

Med under 43 procents beskæftigelse skal vi have gjort en indsats nu. Det nytter ikke noget, at så mange flygtninge ikke bliver integreret og forbliver på overførselsindkomst.

Vi ved, at uddannelse og at kunne sproget har en direkte gavnlig effekt på, hvorvidt man kommer i arbejde eller ej. Derfor skal vi være bedre til at motivere flygtninge til både at lære sproget og uddanne sig. Det skal vi både for deres skyld og hele samfundets skyld. Der er også mange flygtninge, der i forvejen er godt uddannet.

LÆS OGSÅ: Senioranalytiker: Sådan undgår vi at tabe ikke-vestlig jobvækst på gulvet

De mangler bare at få opdateret deres uddannelse til danske forhold og lære sproget. Og så må vi ikke glemme, at når den uro flygtningene er rejst fra har lagt sig, så skal de sendes tilbage til deres hjemland, og forhåbentligt vil de have taget ved lære af deres oplevelser fra Danmark, hvor man skal forsørge sig selv og bidrage til samfundet, sådan at de også er bedre i stand til at genopbygge deres hjemland.