Capture
Næstformand i HK-Privat Anja C. Jensen er rasende over Tandlægeforeningens nej til den netop indgåede OK-aftale. Foto: Lisbeth Holten / Scanpix

Fagtop rasende over tandlæge-nej: 'De spytter på samfundskontrakten'

26. mar 2020, 14:08
Tandlægeforeningen har stemt nej til en ny overenskomst for knap 4.000 klinikassistenter. Næstformand i HK Privat Anja C. Jensen er 'dybt rystet'.

Opdateret fredag 27. marts kl. 16:10 med en præcisering af, at det er 75 procent af de tandklinikejere, der valgte at afgive deres stemme, der sagde nej til overenskomstaftalen. Stemmetallet for Tandlægeforeningens medlemmer ligger på 58 pct.

Tre ud af fire blandt de tandklinikejere, der valgte at stemme, har vendt tommelfingeren nedad til den overenskomstaftale, som Tandlægeforeningen og HK Privat har indgået for landets klinikassistenter. 

LÆS OGSÅ: Tandlæger stemmer nej til overenskomst trods corona

Med nej'et fra landets tandlæger er der dermed blokeret for en fornyelse af overenskomsten for knap 4.000 ansatte, der nu går en uvis fremtid i møde.

Hos HK Privat kalder næstformand Anja C. Jensen arbejdsgivernes nej for 'komplet uforståeligt'. 

- Det er deprimerende, frustrerende og forargeligt, at så stort et flertal af tandlægerne vælger at forkaste den aftale, vi har indgået, og at tandlægerne har den opfattelse, at det er klinikassistenterne, der skal betale regningen for den her krise, siger Anja C. Jensen til A4 Arbejdsliv. 

- Klinikassistenterne tilhører i forvejen en af vores lavestlønnede grupper, og jeg mener ikke, at det er i orden, at regningen for krisen bliver lagt på deres skuldre, tilføjer hun. 

Skævt med lønstigninger under corona

I en pressemeddelelse på Tandlægeforeningens hjemmeside siger Torben Schjøwald, formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen, at mange klinikker kæmper for at overleve økonomisk.

- I denne krisetid med corona er store stigninger i løn og pension helt skævt, lyder det fra Torben Schjøwald. 

Den forklaring giver næstformand Anja C. Jensen dog ikke meget for. 

- Jeg har talt med et medlem, der fortæller, at hun har en tandlægekollega, der betaler lige så meget ind til pension om måneden, som klinikassistenten får i løn, siger Anja C. Jensen. 

Stort alle andre arbejdsgivergrupper kan godt finde ud af at opføre sig ansvarligt i den situation, vi står i, og de forstår, at overenskomstfornyelsen er en vigtig del af sammenhængen
Anja C. Jensen, næstformand, HK Privat

Men tandlægerne er jo i en situation, hvor de er pressede økonomisk på grund af tvangsnedlukning, og hvor de faktisk ikke har mulighed for at tjene penge. Har du forståelse for, at det kan være en af årsagerne til, at Tandlægeforeningens medlemmer stemmer nej?

- Jeg er fuld af sympati overfor alle de virksomheder, der har det svært lige nu, og dermed også tandlægerne. Men denne selvforståelse af, at det er særlig hårdt for tandlægerne, kan jeg ikke følge. Det er vel ikke sværere for dem end for den lille industrivirksomhed, der ser kunderne forsvinde, eller for den sags skyld for indehaveren af min lokale tøjbutik, der ser sig modløst omkring efter kunder, siger Anja C. Jensen.

- Der er med al forsigtighed tale om en arbejdsgivergruppe, der i højere grad end flere andre har deres på det tørre rent økonomisk, tilføjer hun.

- Regeringen, organisationerne, lønmodtagerne og arbejdsgiverne griber alle ansvaret og finder løsninger, der både fungerer nu og bagefter. I HK er vi jo også ude og lave særaftaler, dels via FH, men også med de virksomheder, der tager kontakt til os, og er pressede af den her krise. For vi vil gøre rigtig meget for at sikre og bevare arbejdspladser i den helt ekstraordinære situation, vi står i, siger hun.

- Men derfra og så til at sige, at overenskomsterne så ikke skal fornyes, det er bare en helt anden bane. Det virker som om, at man med coronakrisen har fundet et alibi for, at klinikassistenterne ikke skal stige i løn, mener HK-Privat-næstformanden. 

Ikke slået hul på guldægget

Hos HK-Privat skal man nu tage stilling til, hvordan landets omkring 4.000 klinikassistenter er stillet, efter at deres arbejdsgivere har stemt nej til den nye overenskomst. Under normale omstændigheder vil et nej til overenskomsten betyde, at lønmodtagere og arbejdsgivere risikerer at blive kastet ud i en konflikt. 

På grund af coronakrisen er konfliktvåbnet dog sat ud af kraft, mener Anja C. Jensen.

- En stor del af vores medlemmer er sendt hjem, og flere af klinikkerne er lukket. Og Tandlægeforeningen slår bare ud med armene og forholder sig slet ikke til situationens alvor. Så nu skal vi tale med Forhandlingsudvalget og vores medlemmer i aften og sammen finde ud af, hvor vi står, siger hun. 

Hun hæfter sig ved, at landets tandlæger har sagt nej til en overenskomstaftale, der ligner den, som de fleste andre fagforeninger og erhvervsorganisationer er blevet enige om. Derfor drøftes situationen også med Fagbevægelsens Hovedorganisation.

- Det er jo ikke fordi, at vi har slået hul på guldægget. Vi har lavet en aftale, der flugter med de økonomiske rammer, som lønmodtagere og arbejdsgivere er blevet enige på resten af det private arbejdsmarked, understreger Anja C. Jensen. 

LÆS OGSÅ: Arbejdsgivere til regeringen: Betal en større del af regningen for coronahjemsendte

- Stort set alle andre arbejdsgivergrupper kan godt finde ud af at opføre sig ansvarligt i den situation, vi står i, og de forstår, at overenskomstfornyelsen er en vigtig del af sammenhængen. Derfor er det mig ubegribeligt, at lige præcis Tandlægeforeningen ikke vil udvise den samme ansvarlighed, tilføjer hun. 

- Jeg mener ærligt talt, at man spytter på den samfundskontrakt, som alle parter klynger sig til lige nu, når man går ud og forkaster den aftale, som vi i fællesskab er nået frem til.