20161109-120855-2-1920x1080we
'Det er en meget velkendt fortælling, at der er dårligere arbejdsmiljø på kvindelige arbejds-pladser – at kvinder er mere intrigante og skaber hønsegård med masse af fnidder.' (Arkivfoto) Foto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix

Mytedræber:
Kvindearbejdspladser er ikke værst for arbejdsmiljøet

15. okt. 2020 06.20
Fnidder og hønsegård findes både blandt mænd og kvinder, og der er intet belæg for at udpege kvindearbejdspladser som værst, fastslår eksperter i HK Privatbladet

Er der for mange kvinder på en arbejdsplads, giver det dårligere arbejdsmiljø. Og det bliver nemt en hønsegård, fyldt med sladder og fnidder. Det skriver HK Privatbladet.

Sådan er opfattelsen blandt mange – både mænd og kvinder – i hvert fald.

Næsten 4 ud af 10 HK Privat-medlemmer mener, at det er et problem, hvis der er en over-vægt af kvinder på en arbejdsplads – og det er ifølge besvarelserne især arbejdsmiljøet som må lide. Til sammenligning er det kun godt 2 ud af 10 medlemmer, som mener, at en over-vægt af mænd er problematisk. Det viser en webundersøgelse blandt 426 HK Privat-medlemmer.

Men det er altså en myte, at kvindearbejdspladser skulle være værre på den front, fastslår Jo Krøjer i HK Privatbladet. Hun er lektor ved Institut for mennesker og teknologi på Roskilde Universitet og har forsket køn og arbejdsliv.

- Det er en meget velkendt fortælling, at der er dårligere arbejdsmiljø på kvindelige arbejds-pladser – at kvinder er mere intrigante og skaber hønsegård med masse af fnidder. Men der er ikke rigtig belæg for at sige det i forskningen, siger Jo Krøjer.

Der kan være lige så meget fnidder og hønsegård blandt mandlige kolleger, slår hun og an-dre eksperter fast i det seneste nummer af HK Privatladet.

Bedst, når kønnene arbejder sammen
Langt de fleste danskere arbejder på kønsmæssigt meget ens arbejdspladser. Ifølge HK Pri-vatbladets webundersøgelse arbejder 65 procent af HK’erne i en afdeling, hvor mindst 7 ud af 10 er af samme køn. For hvert fjerde medlem er man helt oppe på 9 ud af 10 af samme køn.

Det er uheldigt. For blandede arbejdspladser er bedst, siger eksperterne.

- For dem, som har prøvet at være på både en ensartet og en forskelligartet arbejdsplads, bliver en kønsmæssigt blandet arbejdsplads oplevet som positivt for arbejdsmiljøet, siger hun.

En skæv kønsfordeling forøger også risikoen for mobning, viser forskning. Det forklarer Eva Gemzøe Mikkelsen, lektor i arbejds- og organisationspsykologi ved Syddansk Universitet, til HK Privatbladet.

- Især hvor der er rigtig mange af ét køn og meget få af et andet. Hvis du er en meget under-repræsenteret minoritet – hvad enten det er køn, alder, etnicitet eller noget fjerde – så er du i øget risiko for at blive socialt udstødt, siger Eva Gemzøe Mikkelsen.