Myndigheder får flere vaccinedoser ud af leveringer end ventet

Hospital_Henning_Bagger
I mange tilfælde får sundhedsmyndighederne trukket flere vaccinedoser ud af ét hætteglas med selskaberne Pfizer og BioNTechs coronavaccine end forventet. Det betyder, at der allerede mandag er flere, der er blevet vaccineret, end man havde regnet med. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger Ritzau/Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
28. dec. 2020 17.35
Ifølge formand for vaccine-taskforce får myndigheder trukket flere vaccinedoser ud af ét hætteglas end ventet.

I mange tilfælde får sundhedsmyndighederne trukket flere vaccinedoser ud af ét hætteglas med selskaberne Pfizer og BioNTechs coronavaccine end forventet.

Det betyder, at der allerede mandag er flere, der er blevet vaccineret, end man havde regnet med.

Det oplyste lægefaglig vicedirektør på Nordsjællands Hospital Jonas Egebart på Twitter søndag. Han er ligeledes formand for Region Hovedstadens vaccine-taskforce.

Til TV2 fortæller han mandag eftermiddag, at man i Region Hovedstaden nu planlægger ud fra, at man kan få seks vacciner per hætteglas. Man havde regnet med fem doser per glas. Der er altså 20 procent flere doser end forventet.

Søndag vaccinerede regionen over 200 personer mere end de 1000, man oprindeligt regnede med på hospitalerne.

- Det er en glædelig nyhed, og resultaterne fra i går har medført, at vi nu planlægger ud fra, at vi får seks vacciner per hætteglas, siger han til TV2.

I Region Hovedstaden blev i alt 1694 personer på første vaccinedag søndag vaccineret på plejehjem og i sundhedsvæsnet.

Alle skal have to doser af vaccinen, og regionen forventer at gå i gang med den anden vaccinerunde 17. januar.

På Twitter oplyste Jonas Egebart, at sundhedsmyndighederne i "de fleste tilfælde" endda får trukket syv vaccinedoser ud af ét hætteglas med selskaberne Pfizer og BioNTechs coronavaccine.

Det er altså op til 40 procent mere end de fem doser, myndighederne oprindeligt havde forventet.

Hvert hætteglas med coronavaccinen indeholder som udgangspunkt nok til mindst fem vaccinedoser à 0,3 milliliter. Det skal blandes op med en saltvandsopløsning, inden det injiceres.

Hvis der ikke er spildt for meget under klargøring og håndtering, kan der være op til to ekstra doser i hvert glas.

Direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum bekræfter, at der ofte kan komme mere end lovet ud af glassene.

- Der skal være til fem vacciner i hvert hætteglas, men for at være sikker på, at der er det, så har de sørget for, at der er lidt ekstra, hvis der skulle være spild i forbindelse med opsugning.

- Men det betyder også, at hvis man er omhyggelig, når man suger op, så kan der faktisk komme en ekstra vaccine ud af hvert af de her glas, og det er selvfølgelig kun godt, hvis det kan lykkes, siger han.

Ullum fortæller, at SSI efter første vaccinationsdag ikke har fået nogen tilbagemeldinger om, at regioner systematisk er lykkedes med at få flere vacciner ud, end der var pakket til.

Både Sundhedsstyrelsen og den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, anbefaler, at også de ekstra doser bruges. Dog bør doser fra forskellige hætteglas ikke blandes.

/ritzau/