e20200911140539064_1000
Trods tre måneders corona-nedlukning har alle 113 fastansatte medarbejdere på Odense Bys Museer beholdt deres job. Foto: Kengo Kuma & Associates/Cornelius Vöge/

Museer blev reddet af corona-hjælp

13. sep 2020, 8:00
I marts frygtede museerne massearbejdsløshed, men blot 53 medarbejdere er opsagt pga. coronakrisen, viser ny rundspørge fra Magisterbladet, som 94 museer har svaret på.

I slutningen af marts lød advarslen fra organisationen Danske Museer, at den påtvungne lukning af museerne kunne føre til massearbejdsløshed i branchen.

Nu viser en opgørelse over omfanget af afskedigelser, at museerne indtil videre har klaret sig langt bedre end frygtet.

På 94 museer, som har svaret på en rundspørge fra Magisterbladet, er der i alt afskediget 53 årsværk som følge af coronakrisen, og kun et enkelt museum forventer opsigelser resten af året.

De 94 museer er arbejdsplads for langt størstedelen af de omkring 3.700 medarbejdere på de 102 statslige og statsanerkendte museer.

De økonomiske hjælpepakker i kombination med lidt trist sommervejr er en gennemgående forklaring på den overraskende udvikling. På de danske øer har man for eksempel nyt godt af gratis færgefart, siger Kim Furdal, museumsleder på Ærø Museum.
- Corona-lukningen faldt i en periode, hvor vi har meget få besøgende. Til gengæld slår vi med al sandsynlighed besøgsrekord i 2020. Så intet tyder på, at vi skal afskedige medarbejdere i efteråret og foråret, siger Kim Furdal.

Tidligere økonomisk overvismand Michael Svarer mener, at den økonomiske hjælp til museerne faldt på det helt rigtige tidspunkt.
- Jeg tror helt sikkert, at hjælpepakkerne har været afgørende for, at museerne er kommet godt igen. Og så selvfølgelig vejret. Først holdt lønkompensationen hånden under de ansatte, og så fik de med sommerpakken et boost med perfekt timing, da de igen åbnede og det store rykind af gæster kom, siger han.

Kulturminister Joy Mogensen oplyser til Magisterbladet, at sommerens billetrabat udløste 71 mio. kr. i tilskud til museerne.
- Selvom det har været og fortsat er udfordrende tider, ser det ud til at museerne blandt andet med den hjælp har klaret sig igennem med skindet på næsen”, siger hun.