Reportage:
DHL er så sjov en arbejdsplads at det nærmest er for meget

Deniz_2besk__ret2
Kurer Deniz Coban på morgenvagten i DHL's pakketerminal i Kastrup. Foto: Henning Due
25. aug. 2019 02.00
Kollegahygge, frihed til at arbejde og fællesskab sikrede DHL Express & Aviation titlen som 'Danmarks bedste arbejdsplads'. Men nogle gange kan det sociale blive for meget - selv for en hr-konsulent.

Louise Kofoed Stampel bemærkede det hurtigt, da hun begyndte i sit nye job for snart to år tid siden.

En kollega advarede hende: "DHL kan overtage dit liv". 

- Og han havde ret. Det har de jo gjort, siger hun og griner.

Jeg møder hende i DHL Express & Aviation's hovedkvarter, der ligger i en grå betonbygning i Vallensbæks industrikvarter, hvor cirka 150 ansatte møder ind dagligt.

LÆS OGSÅ: 'Man tænkte da, om man nu skulle miste sit job'
 

Når man træder ind i de anonyme kontorlokaler, er det ikke umiddelbart til at få øje på, men det viser sig hurtigt, at DHL er det, man kalder en social arbejdsplads. And then some.

- Vi har lige haft softice-uge, hvor man kunne mødes med en kollega og spise is, siger Louise Kofoed Stampel, der arbejder som hr-konsulent i virksomheden.

På Valentines dag fik de ansatte et Valentines-kort med en invitation til en tre retters middag i kantinen med stearinlys i selskab med en kollega.

I december måned gik en gruppe kvindelige medarbejdere Sankta Lucia-optog på kontoret. 

'Det sociale' er tilsyneladende en af de ingredienser, der har sikret DHL Express & Aviation' titlen som 'Danmarks bedste arbejdsplads' i den seneste udgave af en tilbagevendende årlig undersøgelse, der gennemføres af konsulentvirksomheden Great Place to Work.

LÆS OGSÅ: ‘Aktivering er en klub, jeg ikke vil være en del af'

I undersøgelsen svarer 31.400 danske ansatte fordelt på 135 små, mellemstore og store danske virksomheder på spørgsmål om psykisk arbejdsmiljø, trivsel og arbejdskultur, og sidste år vandt DHL altså.

Nogle gange spørger min kæreste, hvornår jeg har tid til at se ham
Louise Kofoed Stampel, hr-konsulent hos DHL

DHL's førsteplads begrunder Great Place to Work på følgende vis i rapporten 'Danmarks bedste arbejdspladser 2018':

"DHL Express & Aviation forbinder mennesker og stræber efter at forbedre liv ved at skabe en arbejdsplads, hvor alle medarbejdere glæder sig over at gå på arbejde og hvor gode resultater skabes i fællesskab". 

Socialt overkill

Men selv for en hr-konsulent kan det godt blive for meget. Fællesskabet.

- Det kan være for socialt, synes jeg. Vi kolleger vil jo rigtig gerne se hinanden- også i weekenden - og nogle gange spørger min kæreste, hvornår jeg har tid til at se ham, siger Louise Kofoed Stampel.

Ofte går hendes weekender også i selskab med DHL-kolleger.

- I næste weekend skal jeg til 40 års fødslsdag hos en kollega, og i sidste weekend var vi i Belgien til en kæmpe DHL-fest, hvor alle europæiske afdelinger var samlet, fortæller hun.

Det er ikke sådan, at samtlige kolleger møder op til alle sociale arrangementer, og ifølge Louise Kofoed Stampel er det helt acceptabelt, at man ikke deltager.

- Men det, der sker i weekenden, er også det, der tales om i hverdagen, og på den måde kan nogle måske føle, at de går glip af lidt, siger hun.

Fuld knald på

I DHL’s store pakketerminal ved Københavns Lufthavn er der også fuld knald på, selvom klokken kun er lidt over syv om morgenen.

Deniz Coban og hans kolleger er i gang med at pakke kurerbilerne, der bringer pakker ud i København og til resten af Sjælland.

 - Er vi finish?, råber en mand nede bagved, da pakkerne på båndet tynder ud.

- No - we’re Danish, råber Mahmut Moongaard - en stor kleppert med en sort hue på hovedet. 

Som regel en eller anden joke, og som regel på dansk eller engelsk. 

Der er cirka 100 ansatte her i terminalen - 70 nationaliteter- her i ‘fingeren’ er der kun mænd, og hver morgen laster de cirka 26 biler med hundredevis af pakker.

Deniz Coban er en høj, slank fyr med tykt, mørkt tilbagestrøget hår og et friskt anlagt fuldskæg, og han taler højt og laver sjov med stort set alle kolleger - på dansk, tyrkisk eller engelsk, afhængig af 'ofret'.

- Hey Yaser - den flotteste fyr i 'fingeren', råber en af kollegerne til kureren Yaser Celim, der kommer gående forbi os i en af de 'fingre', hvor pakkebåndet triller ud fra pakkehallen og rundt til kurerbilerne.

- Den rundeste fyr, mener du vist, siger Deniz Coban og smiler.

For ham er det stemningen og fælleskabet, der giver lyst til at møde ind på jobbet hos DHL.

Jeg kommer altid på arbejde før tid, fordi vi hygger og griner her
Deniz Coban - pakkekurer hos DHL

- Jeg kommer altid på arbejde før tid, fordi vi hygger og griner her, siger han.

Deniz Coban mener bestemt, at DHL er en god arbejdsplads.

Om det er landets bedste, ved han ikke, men han er glad for sit job, selvom der ligesom på alle andre arbejdspladser selvfølgelig også er "lorte-dage" hos DHL.

- Når fx pakkerne er forsinkede, ligesom det skete i går, hvor vi først kom afsted to timer senere end normalt, siger Deniz Coban.

Men den slags dage er relativt sjældne, mener han.

Da Deniz Coban og kollegerne har pakket kurerbilerne, gør de sig klar til dagens køretur.

- Alle sammen god tur! Ses til frokost i Kebabistan”, råber en af kollegerne, Serhat Atici.

I DHL's hovedkvarter er der også travlt, men det hele foregår i en lidt anden - og lidt mere pæredansk - version.

Det mærkede Danni Andersen med det samme, da han takkede ja til sit nye job i DHL's kundeservice i februar måned.

Han sagde blandt andet ja til jobbet, fordi han havde læst, at DHL er kåret til at være landets bedste arbejsplads.

- Jeg forventede en arbejdsplads, hvor man var på niveau med hinanden på tværs af afdelinger, og hvor cheferne ikke går og gemmer sig. Og det holdt stik. Vi spiser alle frokost sammen her. Selv køkkenpersonalet sidder med os andre. Det kan jeg godt lide, siger han.

Kan være hårdt

Danni Andersen har været på fem-seks andre arbejdspladser, og han synes, at DHL gør "ufatteligt meget" for deres ansatte, men til tider synes han også, at jobbet kan være presset. 

- Work flowet kan være lidt hårdt nogle gange. Vi arbejder på tid, hvor vi skal nå et vist antal sager om dagen, og så kan man godt blive stresset. Jeg har ikke prøvet at arbejde på tid før, siger han.

Alt i alt mener Danni Andersen, at DHL ligger i top to eller top tre på listen over de bedste arbejdspladser, han har været på.

- Generelt er folk meget åbne og meget sociale her, siger han.

For Deniz Coban er det især friheden til at gøre sit arbejde, der giver ham arbejdsglæde.  

- Der er ingen chef eller leder eller kollega, der kigger på dig hele tiden. De holder øje med dig via computeren, men man skal virkelig være et dovent røvhul for at gøre chefen sur, siger han.

Sådan har Louise Kofoed Stampel det også.

- Vi arbejder ud fra en 'fail fast'-kultur i stedet for en 'nul fejl'-kultur. Her hedder det: prøv det af, og hvis du fejler, er det vigtigste, at du har lært noget af det. Så kan det godt være, man træder forkert nogle gange, laver stavefejl eller glemmer noget info i en mail, men ingen kommer og slår en oveni hovedet bagefter, siger hun.

Men det er også de små ting ved jobbet, der motiverer Deniz Coban. 

Dem, der giver ham energi til at stå op klokken 06 hver morgen, køre fra Herlev til Kastrup, fylde kurerbilen med pakker og drible op og ned af københavnske trapper med 130 pakker i godt ni timer om dagen - fire dage om ugen.

- Kunderne er altid søde mod os. De kender os, og de giver os sodavand eller frugt, når vi kommer forbi med en pakke. Forleden fik jeg en hel ramme Red Bull af en kunde her på Vestergade. Den delte jeg med de andre, da vi mødtes til frokost. Jeg har også fået en trøje engang, siger han.