20200315-144044-L-1920x1343we
Regeringen og arbejdsmarkedets parter er torsdag den 14. januar 2021 blevet enige om at forlænge lønkompensation til de skærpede restriktioner ophører. Her adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, og formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard. (Arkivfoto) Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Mulighed for lønkompensation forlænges

15. jan. 2021 09.09
Lønkompensation forlænges, til skærpede restriktioner ophører 7. februar, meddeler Beskæftigelsesministeriet.

Også i den kommende tid bliver det muligt for virksomheder at sende ansatte hjem med løn, hvor staten dækker en del af udgiften.

Ordningen for lønkompensation forlænges nu, så den gælder, indtil de skærpede restriktioner ophører.

Det oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der er fungerende beskæftigelsesminister, mens Peter Hummelgaard (S) er på fædreorlov, glæder sig over forlængelsen.

- Både lønmodtagere og virksomheder bidrager til ordningen, som har været med til at redde tusindvis af arbejdspladser og forhindre, at mange virksomheder har måttet dreje nøglen om i denne alvorlige situation, siger hun i meddelelsen.

Ordningen om lønkompensation blev vedtaget i foråret 2020 for at undgå fyringer efter den første nedlukning. Den er siden forlænget flere gange.

Den giver mulighed for at sende ansatte hjem med løn, hvor staten så dækker 75-90 procent af lønnen op til 30.000 kroner om måneden.

Med den nye forlængelse får virksomhederne igen mulighed for at varsle én dags ferie eller afspadsering med løn om måneden, når den ansatte er hjemsendt på lønkompensation.

Har medarbejderen hverken ferie eller afspadsering, kan vedkommende blive sendt hjem i én dag uden løn om måneden.

Lønmodtagere skal i perioden, hvor restriktionerne løber - lige nu til og med 7. februar - bidrage med én feriedag for de første 21 kalenderdage, ordningen forlænges med. Det kan maksimalt være fem dage i perioden.

Når restriktionerne og lønkompensationsordningen ophører, er der en omstillingsperiode på syv dage.

De skærpede restriktioner blev for få dage siden forlænget, så de nu gælder til og med 7. februar. De stod til at udløbe 17. januar.

De indebærer blandt andet, at storcentre er lukket, restauranter kun må sælge take-away, og at man ikke må samles flere end fem personer.

Det skal være med til at sikre, at den mere smitsomme britiske coronavariant, B117, ikke spreder sig uhæmmet.

Den vurderes at være 50-74 procent mere smitsom, hvilket kan være med til at presse et i forvejen allerede presset sundhedsvæsen.

/ritzau/